\"Стъпих на руска мина, бях наивен сапьор\"

Лютви Местан, народен представител

Цитат на деня:

\

Снимка: Стоян Йотов

3743 ~ 2 мин. четене

„Бях наивен романтичен сапьор, който се старае да разминира опасните минни полета. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина. Това доведе до безпрецедентна епитетна война срещу мен." Това заяви изключеният от ДПС на 24 декември 2015 г. Лютви Местан след седмици мълчание.

На пресконференцията присъстваха депутатите, които го последваха и напуснаха ПГ на ДПС Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, предаде репортер на Economic.bg.

"Оставам в политиката. Мога да бъда изключен от партията, но не и от собствените ми идеи. Няма да бъде уплашен. Ще продължа да отстоявам тези политики", категоричен бе Местан.

„Никога не съм управлявал еднолично ДПС. Постоянно имахме общи заседания на ЦОК и парламентарната група. Най-дъгите дебати, в продължение на часове, бяха за снемането на подкрепата на кабинета Орешарски”, обясни той. 

"Мога да нося на бой, без да бъда сломен, защото за 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми минимум 12 хил. тупалки - предател, изменник, измамник, мошеник, женкар, предател на национални интереси, ислямист, собственик на верига ресторанти, на ферми", каза бившият председател на ДПС. Той допълни, че винаги е водил политика, чрез която да спаси ДПС от обвиненията, че е пропуска олигархична партия и да я разположи в полето на евроатлантизма.

Той заяви, че дни преди да бъде изключен, неофициално е била поискана оставката му. „Оставката ми беше поискана ултимативно, противоуставно чрез посредник, аз трябваше да призная за грешка декларацията за руския самолет и да призная с този акт правото на критиката и доброволно да се оттегля", обясни той. 

Според Местан тогава се е появило и обръщението на Ахмед Доган в медиите, вечерта му е било съобщено, че охраната му е свалена, без да му съобщат защо. С това, той обясни, че заради това наистина е бил притеснен за неговата и тази на семейството му сигурност.

"Обадих се в турското посолство да ми изпратят кола, защото имах предварително уговорена среща. След това се наложи да спя няколко дни извън София при приятели", каза още той, като отказа да ги назове поименно.

Той обяви, че не е бил допуснат на заседанието в дома на Доган, на което бе изключен от партията. "Не приемам нито начина, нито мотивите, с които бях остранен и ритуално политически екзекутиран в най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма, без право на последна дума. Категорично заявявам, че не бях допуснат на заседанието." 

Местан не обяви нов политически проект, но заяви за пореден път, че остава в политиката и слиза при избирателите си, за да чуе тяхното мнение, но по думите му на стараната ни е нужен ясен евроатлантически проект.

"Горд съм с хилядите наши избиратели, които изразиха категорично несъгласие както с начина, по който бях отстранен, така и с мотивите за това. Тяхната оценка ме задължава да остана в политиката. Как точно ще се случи това, ще решим заедно с избирателите."

Народният представител направи още едно признание - че той и бившият лидер на БСП Сергей Станишев са сложили подписите си под предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, което стана и причина да падне правителството на Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg