Starship на Илон Мъск ще лети до Марс от площадки в океаните

Компанията на Мъск преработва две нефтени платформи, които ще превърне в площадки за полети до Луната и Марс

Starship на Илон Мъск ще лети до Марс от площадки в океаните

Снимка: Unsplash

900 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

SpaceX започва изграждането на площадка в Мексиканския залив, която ще се използва за излитане на Starship, а проектът може да бъде завършен още следващата година, съобщава самият Илон Мъск в Twitter. Идеята на компанията е такива площадки в океаните да се използват за полети до Луната, Марс, но и „вътрешни“ бързи пътувания между различни точки на Земята.

Океанската платформа се казва Deimos и е кръстена на една от луните на Марс. Целта на Мъск е да има водни площадки, а още миналата година компанията купи две нефтени платформи и започна да ги преработва.

Първата нефтена платформа ще разполага с голяма кула, която да придържа конфигурацията от Starship и ракетата-носител Super Heavy, както и да улесни обслужването им. Двата апарата ще пристигат със собствен полет до площадките и ще бъдат подготвяни за съответното пътуване. SpaceX работи и по втората площадка, която се казва Phobos. Нейното местоположение все още не е обявено официално.

Всяка платформа струва около 3.5 млн. долара, а Мъск написа в Twitter през февруари: „Надявам се да не фалираме, изграждайки ги.“

В момента SpaceX извършва тестовите полети на Starship от сухоземна площадка до малкото село Бока Чика в Тексас. Преди да се стигне до площадките в океана обаче, Starship и Super Heavy трябва да полетят заедно. Сегашната цел на SpaceX е това да стане през юли. В момента покрай Бока Чика се изгражда кулата, която да придържа конфигурацията. Super Heavy все още не е правила тестов полет дори самостоятелно.

Подкрепи Economic.bg