Стартира втори рунд на преговорите за Brexit

Единодушието между Брюксел и Лондон ще бъде трудно за постигане

Стартира втори рунд на преговорите за Brexit

Снимка: Economic.bg

916 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз и Великобритания започват днес отново преговори за излизането на Обединено кралство от структурите на Общността. Очаква се преговорите да приключат до март 2019 г. 

През този период двете страни трябва да постигнат съгласие по ключови въпроси, сред които бъдещето на европейските граждани, които са устроени на територията на Великобритания, както и това на британците, живеещи в други европейски държави. 

На този етап се наблюдават различия в позициите на двете страни.От Брюксел не са съгласни правата на европейските граждани на Великобритания да се определят чрез британски закон. Предложението на Лондон предвижда създаване на две класи европейски граждани - тези, които пристигат във Великобритания преди напускането й на ЕС, и тези, които пристигат след това. Тези , които са пристигнали преди договорения краен срок и са пребивавали в страната 5 години без прекъсване, ще имат право да кандидатстват за установен статут. Пристигналите след това, няма да имат това право. 

По време на разговорите ще се изяснят и финансовите измерения. Според експертите до четвъртък главните преговарящи на двете страни - Мишел Барние и Дейвид Дейвис ще назначат работни групи, които ще започнат работа по тези въпроси.

Преговорите за Brexit стартираха на 19 юни. Основната цел е постигане на споразумение между Брюксел и Лондон относно излизането на страната от ЕС, както и договаряне на бъдещите отношения. 
Подкрепи Economic.bg