Стевиола - добрият партньор при здравословно хранене

Естественият подсладител съдържа единствено и само растителни гликозиди от стевия и еритритол

Стевиола - добрият партньор при здравословно хранене

Снимка: Pixabay

180 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Що се отнася до кето диетата, то е ясно, че освен нисковъглехидратния прием, режимът се изразява и в спиране на захарта. Днес все повече хора започнаха да се придържат и да се стараят да водят здравословен начин на живот. С това стават все по-популярни голяма част от суперхраните и заместителите. Една от основните задачи на кето диетата е да се замести захарта. Заместителите като агава, мед, кленов сироп и кокосова захар могат да повишат кръвната захар, което автоматично ги изключва като добра алтернатива при спазване на кето режима.

За щастие, има естествен подсладител на растителна основа, който по никакъв начин не влияе на кръвната захар, а в същото време успява да задоволи желанието за захар. Нещо повече, той е и изключително здравословен. Това е Стевиолата. През последните години тя придоби огромна популярност и стана предпочитана алтернатива. И нищо от това не е случайно.

Какво е Стевиола?

Стевиолата е естествен подсладител, който не съдържа захар. Извлечен е от растението Stevia rebaudiana и е чудесна не само за подслаждане на кафе и чай, но и се използва в кулинарията, където върши чудеса. Тя може да бъде както течна и прахообразна, така и под формата на таблетки.

Стевиолата съдържа единствено и само растителни гликозиди от стевия и еритритол. Тя не съдържа захар, глутен, соя, мляко, изкуствени подсладители и оцветители, което я прави идеална не само при спазване на кето диета, но и при здравословно хранене като цяло.

Какви са ползите от употреба на Стевиола?

Стевиолата е много повече от просто подсладител с нула калории. Доказано е, че притежава антиоксидантни свойства, понижава кръвната захар и е подходяща за диабетици. Всичко това е благодарение на гликозидите. Представяме ви някои от най-важните ползи на Стевиолата за здравето.

Помага при диабет

Диабет тип 2 е метаболитно разстройство, при което се наблюдава висока кръвна захар, високо кръвно налягане, затлъстяване и високи нива на инсулин. При него захарта е нещо, което автоматично трябва да се изключи.

Има много проучвания и доказателства, които показва колко успешно стевиолата успява да помогне в понижаването нивата на кръвната захар и балансирането на инсулиновата резистентност. Това от своя страна помага подобряване състоянието на диабет.

Притежава антиоксидантни свойства

Тялото на всеки човек генерира реактивни кислородни видове, които са нормален страничен продукт на метаболизма. В случай на високи нива се ускоряват процесите на стареене, както и се увеличава риска от различни заболявания.

Приемът на Стевиола помага за намаляване на оксидативния стрес, благодарение на високите концентрации на феноли, които представляват антиоксидантни съединения на растителна основа.

Подобрява кръвното налягане

Високото кръвно налягане е нещо, от което все повече хора страдат. По-стряскащото е, че се открива при все по-млади хора. Стресът и нездравословния начин на живот изключително много допринасят за това.

Според някои проучвания е доказано, че редовният прием на Стевиола помага в справянето с високо кръвно налягане.

Подобрява здравето на черния дроб

Диабетът често причинява оксидативно увреждане на черния дроб, което води до чернодробна дисфункция. Това е изключително сериозно усложнение, което не бива да се подценява. Проучвания показват, че редовната употреба на Стевиола и използването ѝ като заместител на захарта, намалява риска от увреждане на черния дроб.

Като обобщение можем да кажем, че употребата на Стевиола е нещо повече от средство, което помага за спазване на кето диета или на какъвто и да е друг режим.

Стевиолата е подсладител, който можете да го използвате не само за вашето кафе и чай. С нея можете да правите вкусни сладкиши, торти, бисквити, които да са здравословни, но и вкусни. Всичко това я превръща в най-добрия ви помощник не само за кето диета, но и за един по-здравословен начин на живот.

Коментари: 0