Столична община с рекорден бюджет въпреки пандемията

Подобрението на транспортната инфраструктура в града е сред приоритетите на общината

Столична община с рекорден бюджет въпреки пандемията

Снимка: Красимир Свраков

Столична община залага рекорден бюджет от 1.884 млрд. лв. за 2021 г. Очаква се до средата на месец февруари да бъде гласуван и приет от Столичния общински съвет, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ бюджетът е напрегнат, но реалистичен и ще позволи изпълнението на поетите ангажименти в програмата.

Финансовата рамка за настоящата година е по-голям в сравнение с тази, която беше гласувана през 2020 г. – 1.7 млрд. лв. и претърпя две актуализации заради пандемията от коронавирус.

Най-голямото перо, на стойност 1.375 млрд. лв., е за текущи дейности и държавно делегирани дейности, в които влизат увеличение на заплатите на учителите, социални работници и в здравеопазването. Капиталовата програма на общината също е с по-голяма от тази за 2020 г. – 509 млн. лв., от които 296.3 млн. лв. са средства, отпуснати по европейски програми. За сравнение, през 2020 г. капиталовата програма бе за 479 млн. лв.

„Предлагаме за обсъждане и приемане бюджет, който е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и София цели“, обясни Фандъкова. По думите й първата цел, за която се предлагат и най-голям обем от инвестиции, е изграждането на стратегическа инфраструктура в София.

При едно много важно условие - без да намалим, а увеличавайки спрямо 2020 г. средствата за ремонти в кварталите. 140 млн. лв. е бюджетът за 2021 г., който насочваме за изграждане на транспортна инфраструктура, в това число и трамваен релсов път", уточни кметът.

В списъка с обекти са изграждането на нови булеварди, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, Източната тангента, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“. „На второ място в бюджета за транспортна инфраструктура предлагаме ключови основни ремонти и реконструкции на улици и булеварди от различни райони на града – бул. „Първа Българска армия“, ул. „Кукуш“, тунела за „Люлин“, тунела на НДК, бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, ул. „Чепинско шосе““, посочи Фандъкова.

Кметът на София заяви, че най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г. и вече има сключен договор за изпълнение, е трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността е над 30 млн. лв., а средствата са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

50 млн. лв. са отделени за ремонти в кварталите и подобряването на пътната безопасност.

Намалените приходи през 2020 г. наложиха актуализация на бюджета, с нея намалихме със 7 млн. лв. средствата за текущи ремонти, сега ги възстановяваме. Предвиждаме 10 млн. лв. от тези пари да бъдат предоставени на районните кметове за дейността им", обясни Фандъкова. По думите ѝ кметовете инвестират най-вече в ремонт на тротоари, оформяне на паркинги и квартални улици.

Коментари: 0