Столична община събра с 40 млн. лв. повече само за 6 месеца

Само през юни продадените карти за градския транспорт са колкото за 5 месеца

Столична община събра с 40 млн. лв. повече само за 6 месеца
164 ~ 1 мин. четене
Столична община отбелязва ръст на приходите в бюджета за първото полугодие на 2016 година. Към първите 6 месеца на годината събраните приходи са с 39,6 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Причината за подобрението се крие в по-добрата събираемост. Това каза зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава положителна тенденция както при приходите от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти, така и от данъка за моторните превозни средства. Приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество се повишават с 7,4 млн. лева от началото на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Няма сериозно увеличение, но се забелязва устойчив ръст, каза Барбалов. Събраните приходи от такса "Смет" са с 10 млн. лева повече. Към края на юни те достигат 115 млн. лв, а събираемостта е 61,6%.  

Според анализ на Центъра за градска мобилност се забелязва много ясна тенденция към увеличение на броя на продадените абонаментни карти, коментира още Барбалов. През юни са продадени толкова карти, колкото са продадени за предишните 5 месеца на тази година. Броят им достига 30 хил., посочи той.
Подкрепи Economic.bg