Столична община ще тегли 100 млн. лв. инвестиционен заем

Събираемостта на приходите изостава с 50 млн. лв. от плана за 2020 г., работи се по актуализация на бюджета

Столична община ще тегли 100 млн. лв. инвестиционен заем

Снимка: Economic.bg/Архив

Столична община се готви да изтегли 100 млн. лв. заем от Европейската инвестиционна банка. Това каза зам.-кметът на София в направление “Финанси и здравеопазване” Дончо Барбалов в интервю за Kmeta.bg. Парите ще бъдат инвестирани в изграждането на 9 ключови за столицата инфраструктурни проекта, като целта е да се намали трафикът и той да бъде изведен от центъра на града.

“Общината ще осигури и собствено съфинансиране за обектите. Става въпрос за вътрешния ринг на града и за основните булеварди – “Тодор Каблешков”, “Филип Кутев”, “Рожен”, Източната тангента, рехабилитация на тунела към “Люлин”, в който трябва да се ремонтират трамвайната и пътната част. Подготвя се и ремонт на бул. “Ал. Стамболийски”, обяснява Барбалов.

Той коментира и удара на коронакризата върху постъпленията на Столична община, които са с 20.5 млн. лв. по-малко в сравнение с година по-рано и с 50 млн. лв. под плана за 2020 г. “Ясна е тенденцията при данъците за жилищни сгради - събрали сме от тях 86.2 млн. лева, което е близо до данните от миналата година, а от налозите върху превозните средства – 82.7 млн. лева, което е с 5.2 млн. повече в сравнение с миналата година”, добавя зам.-кметът.

84.6 млн. лева са приходите от събраните такси при продажбите на жилища. “При такситата имаме изоставяне в приходите, но това може би се дължи на факта, че подновяват разрешителните си на всеки 3 месеца вече, а не както беше преди - на 6 месеца”, казва Барбалов.

Относно транспортните фирми на общината, той е категоричен, че за фалит не може да се говори. “Загубата се равнява на около 13 млн. лева, но вече Центърът за градска мобилност взе заем от Българската банка за развитие в размер на 15 млн. лв. за финансиране на разплащането на задължения към транспортните оператори. Всеки ден се следят събитията и съобразно развитието им се въвеждат и най-адекватните за момента мерки. На всеки две седмици правим отчет за транспортното дружество и операторите, следим финансовото им състояние”, добавя зам.-кметът.

Той добавя, че все още се работи по втората актуализация на бюджета за тази година, както и върху проект за актуализация на бюджета за 2021 г.

Коментари: 0