Стопанството край София, което учи на любов към природата
Създателите на „Близката ферма“ не се определят като предприемачи или инвеститори, а следват сърцето си
Чиста храна, възстановена почва, заздравяване на връзката с природата. Към това се стремят Сиана и Ивелин Тончеви, създадели на „Близката ферма“. Това не е просто място, на което се произвежда земеделска продукция, а кътче, където малки и големи се учат да ценят природата, която им дава всичко, от което имат нужда.
Историята започва с къщата с двор, с която разполагат Ивелин и Сиана.
Имахме перфектния райграс. Започнахме с малка градинка за нас, после я разширихме, докато скоро оранжерията заемаше целия ни двор и този на съседите. Много наши приятели и колеги искаха да закупят и да се абонират за нашите продукти“, споделя Сиана.
Стъпка по стъпка, за няколко години „Близката ферма“, която се намира в софийското село Негован, се превръща в единствената органична ферма, която предлага бейби салатен микс от септември до Коледа и от февруари до май. Във вида, в който виждаме стопанството към днешна дата, то съществува от 2020 г.
През лятото стопанството се превръща в училище сред природата. Организират се детски лагери, на които „се опитваме да свържем децата с мястото и да го почувстват близко до себе си“, разказва Сиана пред Economic.bg.
Основната задава на семейство Тончеви е да възстановят връзката с природата и да сложат край на консуматорското поведение.
Най-голямата ни радост е, че връщаме удоволствието от храната на хората, защото много от тях заради здравословни проблеми се бяха отказали от зеленолистните. Връщаме им вкуса и ситостта от истинската храна и това ни прави щастлив“.
Как се пласира продукцията?
Продукцията, която произвеждат Сиана и Ивелин, се продава само на физически лица чрез месечни абонаменти. Процесът по производство минава изцяло през тях двамата и почти липсва механичната обработка, което прави продукцията малко по-скъпа, но наистина качествена.
Само абонаментният принцип ни позволява да работим ефективно“, казва Ивелин.
Той разказва, че в стопанството се опитват да практикуват т.нар. „възстановително земеделие“, при което фокусът е върху здравето на почвата.
Само една истински здрава почвам, може да даде вкусна храна“.
Основната цел на „Близката ферма“ е да се „излекува земята“ от всичко, което хората и́ причиняват. За целта от месец март тази година организират „съботници“, в които хора от града идват и получават нови умения.
Опитваме се да създадем малка общност около стопанството“, казва Сиана.
Според нея всичко е възможно, въпросът е на каква цена ще бъде постигнато то. Много често не успяват да намеря баланс между работата и личния живот, тъй като, когато работиш с природата, няма почивен ден и всичко е по нейните правила.
Искаме да споделяме знанието и опита с хора, които искат да практикуват възстановително земеделие, и искат да оставят земята в едно по-добро състояние, отколкото са я заварили“, казва Сиана.
Изборът на сърцето
Преди да се озоват на полето Сиана и Ивелин са водели онзи типичен начин на живот за хората от големия град. Ивелин е работел дълги години в една от най-големите корпорации за препарати за растителна защита. Въпреки материалното обезпечение, което семейството е имало, решават да направят огромна промяна.
Отказахме се от сигурността и от много други неща, но имаме по-възнаграждаваща и удовлетворяваща работа“, казва Сиана.
Пътят към успеха и признанието, което получават от всички, докоснали се до техния Райски кът, изобщо не е лесен. Неуморна работа от изгрев до залез слънце, без почивен ден или време за себе си. И всичко това в името на природата и по-чистата храна.
Оказа се, че да имаш собствен бизнес е много по-трудно отколкото сме си го представяли. Напрежението и стресът са много повече, отколкото да работиш за някой друг. Особено в нашата сфера, където много неща зависят от времето, а не от нас, загубите са част от работата. Не можеш да почиваш, когато искаш и имаш нужда и си на работа дори когато другите почиват“, разказва Сиана.
В семейното стопанство всичко има история. От кучето пазач до жабата в потока до къщата. Семейство Тончеви не се определят като предприемачи или инвеститори.
Всичко минава през нашето сърце и нашите ръце. Затова е толкова истинско и много държим да остане такова. Да не се разрастваме за сметка на качеството“.