Строителният бизнес разчита основно на европроекти

Специална награда – почетна златна значка на КРИБ

Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България:

Строителният бизнес разчита основно на европроекти

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Наталия Николаева

Получената награда е признание за моята работа като член на консултативния съвет на КРИБ и дългите години, в които съм работил там. За мен КРИБ е кауза и винаги сме се стремили да бъдем в полза на обществото, бизнеса и икономиката като цяло.

Изминалата година беше сравнително добра за строителния бранш. Изпълнихме редица проекти, почти изцяло по европейски програми. За съжаление, бизнесът все още не може да се съвземе напълно от кризата през 2008 - 2009 г.  Все пак строителният сектор работи и съществува . Има леко раздвижване в сфери, които преди бяха стигнали почти до нулата. Да се надяваме, че това е един добър знак за продължаващо развитие.

Около 85% от строителните дейности продължават да бъдат следствие от обществени поръчки – държавни и общински, така че именно те са тези, които дърпат строителния бизнес . От тях 90% са по линия на европейски програми. За съжаление, частните инвестиции все още не могат да бъдат сериозен двигател на подема.

През следващата година се очаква да се запази същата тенденция. Бизнесът и държавата трябва да помислят, че 2020 г., когато ще изтече програмният период, не е далеч, и не се знае дали ще има следващ такъв. Т.е., не бива да разчитаме само на европейската солидарност, а нашата икономика трябва да работи така, че сама да финансира капиталовите си вложения. 2016 г. се очаква да бъде трудна в началото, докато стартират новите проекти. 

Коментари: 0