Стотици на протест срещу репресията над разследващи журналисти

Над 200 души се събраха в защита свободата на словото

Стотици на протест срещу репресията над разследващи журналисти

Снимка: Economic.bg

972 ~ 1 мин. четене

Над 200 души се събраха пред Съдебната палата в 18,30 ч. тази вечер София в защита свободата на словото и на протест срещу репресията над разследващи журналисти. Припомняме, че в четвъртък през нощта журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и неговият румънски колега разследващ журналист Атила Биро бяха задържани от ГДБОП, след като подали сигнал, че се изгарят документи, доказващи корупционни практики.

 Журналистите бяха освободени след намесата на румънското посолство, а от ГДБОП обявиха, че те не са били арестувани и дори поискаха извинение.

Репортерите са разследвали строителната компания "Джи Пи Груп", изпълняваща големи инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете и държавния бюджет. Твърденията на журналистите са, че фирмата е започнала да изнася хиляди документи от централния си офис. Днес Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да провери строителната компания „Джи Пи Груп” по повод публикацията на сайта „Биволъ” - „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“.
 
Протестът днес бе мълчалив, без лозунги. Той продължава и в момента пред съдебната палата и спря движението на трамваи с номера 4 и 10, след намеса на провокатори от провеждащия се паралелно протест пред Министерския съвет с искане за радикални промени в управлението.
 

Подкрепи Economic.bg