Страхът от глобална търговска война потопи Wall Street

Основните индекси отчетоха спад от 0.5% в началото на търговията в САЩ в понеделник

Страхът от глобална търговска война потопи Wall Street
В края на миналата седмица от президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще въведе големи вносни мита на алуминия и стоманата. Това веднага доведе до заплаха от страна на Европа, Китай и Канада, че ще има ответни мерки.

Опасенията от началото на търговска война, още протекционистични мерки от страна на големите икономики и по-висока инфлация, засегна търговията на Wall Street. При отварянето днес и трита основни индекса – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, бяха на червена територия. Загубите им се движат около 0.5%, показват данните от търговията.

Днес Доналд Тръмп написа в Twitter, че може да изключи Канада и Мексико от новите тарифи, но те трябва да се съгласят да подпишат нови условия по търговското споразумение NAFTA, както и да направят още някои отстъпки спрямо САЩ.

Потъването на индексите в САЩ бе предизвестено от потъване в Азия и Европа. Част от притесненията на инвеститорите на Стария континент са свързани с резултатите от парламентарните избори в Италия. Резултатът от тях подсказва, че съставянето на правителство ще е изключително трудно, а начело на държавата могат да застанат крайнодесни популисти.
Коментари: 0