Страните да плащат 250 000 евро глоба за отхвърлен емигрант, предлага ЕК

Това предложение е скандално, смята евродепутатът Ангел Джамбазки

Страните да плащат 250 000 евро глоба за отхвърлен емигрант, предлага ЕК
376 ~ 2 мин. четене

Има предложение на Европейската комисия за промяна на Дъблинския регламент от 90-те години. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в сутрешния блок на Нова телевизия. Комисията иска, ако една държава-членка откаже да даде убежище, да приеме нелегален емигрант, да плаща на всеки човек по 250 000 евро. Това ще бъде подложено на одобрение, на гласуване и ще трябва да стане правно действащо.

„Много е важен въпросът и трябва да бъдат попитани всички български представители и в Европейския парламент и в националния, каква ще бъде позицията на България по този въпрос. Сигурен съм, че в Централна Европа държавите, които гонят своите национални интереси, ще бъдат против това предложение и ще го отхвърлят“, заяви евродепутатът.

Той подчерта, че е изключително важна българската позиция, тъй като ако се съгласим с предложението, след това ще чуваме фразата: „Трябва да приемем емигрантите, защото нямаме пари да плащаме глобите“.

Джамбазки коментира, че недостатъкът на скандалното предложение е, че ако България откаже на 10 афганистанци, които са се представили за сирийци, хвърляйки своите документи и лъжейки, че идват от друго място, е хипотетично възможно от Брюксел да ни поискат тези пари. „Второ, това ще важи за отказ от квотите за постоянно разпределение, което е още по скандално, защото тогава ЕК ще каже на вас ви се падат 3,14 квоти и ако вие ги откажете, ще плащате глоба“, коментира още евродепутатът.

За споразумението на ЕС с Турция за бежанците той изрази мнение, че сега не работи и няма да проработи и в бъдеще. Според него Турция се опитва да реши своите вътрешнополитически проблеми с кюрдското си население, което ще се опита да избута в Западна Европа. „Кюрдите са може би над 20 млн. души. Тези хора рано или късно, подгонени от гражданската война, която се води и на територията на Турция, и на територията на Сирия и в Ирак, ще тръгнат избутани от все по-сериозната, свирепа диктатура на Ердоган“, отбеляза той.

Джамбазки изрази мнение, че решението за България е едно – довършването на оградата на границата с Турция и организация, която не допуска нахлуването на нелегални мигранти.

Подкрепи Economic.bg