Страните от ЕС, които не желаят да приемат мигранти, ще трябва да помагат финансово

Така европейските държави вече няма да са длъжни да приемат бежанци при следваща криза

Страните от ЕС, които не желаят да приемат мигранти, ще трябва да помагат финансово

Снимка: БТА

Справедливото споделяне на отговорността и солидарността на миграцията в Европейския съюз зае централно място в представения днес Пакт за миграцията и убежището от Европейската комисия. Според него всички страни членки на Блока без изключение следва да дадат своя солидарен принос по време на сътресения, а за да се предложи значително по-гъвкава алтернатива ЕК предлага той да варира от „преместването на търсещи убежище лица от първата страна на влизане до поемането на отговорност за връщането на лица, които нямат право да останат, или различни форми на оперативна подкрепа“. Така европейските държави вече няма да са длъжни да приемат бежанци при следваща криза, но ще са задължени да допринасят по други начини.

Солидарността не е по избор и всеки трябва да дава своя принос“, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕК предлага по външните граници на Блока да бъде създадена процедура за сигурност и здравословното състояние на пътниците, както и за първи път да бъде въведено идентифициране на всички, пресичащи границите на ЕС без разрешение, чрез взимане на отпечатъците им. Те ще бъдат регистрирани в системата за убежище Eurodac. Предвижда се и на границите бързо да се преценява дали чужденецът има основания да бъде пропуснат, или върнат.

С пакта се предлагат и мерки, с които мигрантите да бъдат задържани в границите на държавите в ЕС. Комисията отчита нуждата по-добре да бъде проследявано изпълнението на заповедите за връщане на чужденци без право на престой, както и движението на онези от тях, приели да напуснат ЕС доброволно.

За да влезе новият пакт в действие, Европейският парламент и Съветът трябва да проучат и приемат цялото законодателство, необходимо за превръщането му в реалност. Комисията отправи призив към тях да постигнат съгласие по основната част до края на годината, предвид сложната ситуация в някои страни членки на Блока.

Статистиката

Според еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат. Тя уточни, че миналата година 2.4 млн. мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около 1 млн. чужденци са напуснали Общността. През 2019 г. са били установени 140 хил. незаконно пристигнали мигранти. Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и сега Комисията предлага начини това да се промени.

Коментари: 0