Строителният бранш изкара тежките машини на „Цариградско шосе“

Фирмите искат да се спре с уронването на престижа им и да бъде възобновена държавната програма за саниране

Строителният бранш изкара тежките машини на „Цариградско шосе“

Снимка: Nova

Строителните фирми изкараха на „Цариградско шосе“ в София своите машини като знак на протест срещу „засиленото натрапване в общественото пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българския строител“. Очаква се до 12 ч. днес да се съберат около 1000 тежки строителни машини, които да блокират частично движението.

До протеста се стигна след множество срещи с политическите партии, бизнес организациите и синдикатите. Тези срещи започнаха след множеството проблеми, открити след летните ремонти в София и трагедията край Своге, където загинаха 20 души, а част от вината бе прехвърлена на пътя. През последните месеци излязоха множество проблеми с обществени поръчки, качествата на ремонтите и дори зам.-кметът на София в момента е подведен под отговорност заради нарушения в обществена поръчка, свързана с ремонта на „Граф Игнатиев“.

Вчера на специална пресконференция ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) предупреди, че е възможно голяма част от квалифицираните български строители да се насочат към Франция, която започва програма за обновяване на близо 40 000 обекта. В тази връзка те настояват да продължи държавната програма за саниране, за която правителството даде 2 млрд. лв. досега.

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, премиера и председателя на Народното събрание. Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, президентството и в Министерския съвет, подкрепена от около 53 000 души.
Коментари: 0