Строят първата българска църква в Африка

Тя ще носи името на един от най-почитаните наши светци

Строят първата българска църква в Африка

Започва изграждането на първата българска църква на африканския континент. Тя ще носи името на Свети Иван Рилски и ще бъде построена между градовете Йоханесбург и Претория в Република Южна Африка.

Православният храм ще струва около 200 хил. евро. Част от средствата осигурява българската държава, събрани са и дарения, съобщи Дарик.

Построяването на български православен храм е дългогодишна мечта на сънародниците ни, разказва председателката на сдружението на българите в Южна Африка Павлина Субашова.

„Още от нашата най-ранна миграция – 90-те години, имаше желание да се създаде място, където българите и за добро, и за лошо да се събират. Знаете, че ние тачим нашите християнски празници, обичаме да се събираме на тях и винаги трябваше да търсим място, където да запалим свещ, да се помолим“.

За строежа на църквата българската държава е предоставила финансова помощ. През 2013 г. са заделени 45 хил. евро от субсидията за вероизповеданията. Държавата е обещала да помогне още. 

Храмът ще струва около 200 хил. евро и в осигуряването им участват и много дарители. Първата копка на църквата и основният камък за градежа й бяха поставени в края на май. Сега предстои строителството.

„Очакваме да започне строителството в най-скоро време. В Южна Африка се строи с много бързи темпове. Имаме си и свещеник от почти 5 години, помага ни много и много му се радваме“, каза още Субашова.

В Южна Африка живеят много българи, но точният им брой не е известен. Сънародниците ни са основно в големите индустриални градове като Кейптаун, Йоханесбург, Претория и Дърбан.

Работят в почти всички отрасли на икономиката. Има много лекари и инженери. В българското неделно училище „Слънчо“ всяка година 30 деца изучават български език, география и история на България.

Коментари: 0