Светът има нов най-голям производител на петрол

От юни 2014 г. цената на петрола тип Брент е спаднала с 59%

Светът има нов най-голям производител на петрол

Саудитска Арабия стана най-големият производител на петрол, изпреварвайки САЩ по отношение на производството. Това се посочва в доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ). В частност, през май, обемът на производството на нефт в Саудитска Арабия се увеличава с 400 хил. барела на ден, достигайки до 10.6 милиона барела дневно през август.

В същото време в САЩ се отбелязва спад в производството на петрол с 460 хиляди барела на ден. Според американското Министерство на енергетиката, производството на петрол в страната през август възлиза на 8.5 милиона барела дневно. От април 2014 година насам САЩ беше най-големият производител на петрол заради бума на шистовите находища в страната.

Въпреки спада на цените на петрола, в резултат на което се наблюдава намаляване на инвестициите на петролни компании, световното производство на петрол продължава да расте, според прегледа на МАЕ. В същото време, растежът на производството не е със същото високо темпо, както през 2015 г., уточнява агенцията.

"Най-големите щети от падането на цените на петрола претърпяха страните извън ОПЕК, които имат големи производствени разходи. Намаляването на добива на тези държави от края на 2014 г. възлиза на около 1,4 милиона барела на ден. Около половината от този спад се наблюдава при добива на Съединените щати, които са двигателят на растежа на производството извън ОПЕК ", - отбелязва докладът на МАЕ.

От юни 2014 г. насам цената на петрола тип Брент към настоящия момент е спаднала с 59% - до 47,4 долара за барел, а на нефт WTI до 45 долара.

МАЕ прогнозира, че връщането на баланса на пазара между търсенето и предлагането на петрол ще настъпи малко по-късно от очакваното.

Коментари: 0