Светът се опасява от търговска война заради САЩ

„Забравете за кривата на доходността, ето така започва рецесията”, смята икономически изследовател от Сингапур

Светът се опасява от търговска война заради САЩ
2117 ~ 4 мин. четене

Планираното от американския президент Доналд Тръмп вдигане на митата върху стоманата и алуминия носят риск за другите икономики и биха могли да доведат до съкращения. Това предупреди търговският министър на Австралия. Същевременно Китай предсказва вреди за световната икономика, ако други държави последват примера на САЩ.

Страховете, че може да ескалира търговска война, разтърсиха азиатските пазари, понижавайки цените на акциите на производителите на стомана. Особено силен удар понесоха производителите, снабдяващи конкретно американския пазар.

Американският държавен глава каза, че митническите тарифи от 25% за стоманата и 10% за алуминия ще бъдат официално обявени другата седмица. По-късно обаче представители на Белия дом казаха, че все още някои подробности се изясняват.

„Налагането на тарифа като тази няма да постигне нищо друго, освен да наруши търговията и в крайна сметка да доведе до загуби на работни места”, коментира австралийският търговски министър Стивън Сиобо. „Остават моите опасения, че на фона на подобни действия можем да станем свидетели на ответни мерки, въведени от други големи икономики. Това не е в интерес на никого”, добави той.

Австралия, която подкрепяше Транстихоокеанското партньорство (ТТП) за свобода търговия, от което Тръмп оттегли страната си, е поискала стоманата и алуминият, които изнася към САЩ, да не бъдат обложени с тарифи, добави Сиобо.

„Индустриите за стомана и алуминий на всички държави се изправят пред трудности”, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг. „Китай призовава САЩ да покажат сдържаност при използването на протекционистки търговски мерки, да уважават многостранните търговски правила и да допринасят позитивно за международния търговски ред”, добави тя.

Стоманата стана ключов фокус за Тръмп, който обеща да възстанови американската индустрия и да накаже това, което определя като нечестни търговски практики, особено от страна на Китай. Въпреки че страната отговаря само за 2% от общия внос на стомана в САЩ, нейната масова индустриална експанзия помогна да се създаде глобално пренасищане със стомана и свали цените.

„Влиянието на Китай не е голямо” коментира обаче Ли Ксинчуан, заместник главен секретар на китайската Асоциация за желязо и стомана. „Нищо не може да се направи за Тръмп. Той вече не ни интересува”, добави тя.

Южна Корея, която е третият по големина вносител на стомана в САЩ след Канада и Бразилия, обяви, че ще продължи да преговаря с американските власти, докато плановете на Вашингтон за тарифите бъдат финализирани.

„За нас най-лошият сценарии е тарифа от 54%”, коментира представители на южнокорейското Министерство на търговията, който е пожелал анонимност, тъй като не му е разрешено да говори с медии. Независимо от това, ако Тръмп продължи да преследва предложението си за 25% глобална тарифа за стоманата, „това все пак ще засегне южнокорейския износ на стомана към САЩ”, добавя той.

Канада, Бразилия и Европейският съюз коментираха, че обмислят своите действия спрямо новите тарифи.

Национална сигурност

Компания Moody’s Investors Service отбеляза, че стоманата и алуминият не са голям икономически фактор дори и за големите азиатски износители, тъй като обикновено представляват по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт или износа.

Азиатските производители на стомана обаче се притесняват, че американските мита биха довели до това вътрешните им пазари да се наводнят със стомана, която няма къде другаде да отиде.

„Загрижени сме за това как реагират другите износители, какво ще стане със стоманата, която не може да се продаде на САЩ”, коментира Викорм Вачаракруп, председател на групата за желязо и стомана към тайландската индустриална федерация - Federation of Thai Industries. Тайланд изнася стомана основно към Азия, но също и към САЩ.

Администрацията във Вашингтон обясни, че действията ѝ са провокирани и от опасения за националната сигурност. От Белия дом обясниха, че САЩ се нуждаят от стомана от родните компании за своите танкове и бойни кораби.

Противно на действия, обявени от Тръмп в четвъртък, американското Министерство на отбраната препоръча насочени към определени страни мита за стоманата, както и отлагане на въвеждането на тарифи за алуминия.

„Продължаваме да се стремим към изясняване на ситуацията”, коментира японският министър на търговията Хирошиге Секо. „Не смятам, че износът на стомана и алуминий от Япония, която е съюзник на САЩ, вреди на националната сигурност на САЩ по някакъв начин и бихме искали да обясним това на Вашингтон”, добави той.

Индия също изрази опасения, че САЩ могат да започнат да въвеждам мерки, свързани с националната им сигурност. „Само 2% от нашия износ е към САЩ, затова няма да има незабавен ефект, но очакваме тарифна бариера”, коментира Аруна Шарма, министър на стоманодобива на Индия.

Доналд Тръмп е на мнение, че митата ще пазят американските граждани да не губят работните си места, но икономистите казват, че влиянието на ръста на цените за купувачите на стомана и алуминий, каквито са автомобилната и петролна индустрии, ще доведат до загубата на повече работни места, отколкото се създават.

Японската компания Toyota коментира, че митата значително ще вдигнат разходите и следователно цените на автомобилите и камионите, продавани в САЩ.

Азиатските пазари за акции продължиха курса, зададен от Уол Стрийт в четвъртък. Японският индекс Nikkei се понижи с 2.5%.

Азиатските производители на стомана отбелязаха загуби. Акциите на южнокорейската компания POSCO и японската Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp паднаха с по над 3%.

„Светът е на ръба на търговска война, докато Доналд Тръмп обявява високи мита върху стоманата и алуминия – забравете за кривата на доходността, ето така започва рецесията”, заяви Робърт Карнел, ръководителят на изследванията на Азиатско-Тихоокеанския регион в ING в Сингапур. „Търговията е почти единственото нещо, за което икономистите имат съгласие – повече е по-добре”, добави той.

Подкрепи Economic.bg