Световната банка очаква невиждана от Втората световна война рецесия

Глобалната финансова институция прогнозира икономически спад от 5.2% - четвъртият най-голям за последните 150 години

Световната банка очаква невиждана от Втората световна война рецесия
5206 ~ 3 мин. четене

Глобалната икономика ще се свие през тази година с темп, невиждан от периода на Втората световна война, съобщи Световната банка. Причината – пандемията от Covid-19, която ограничава доходите и изпрати милиони хора от нововъзникващите и развиващите се страни в бедност. Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно ще се свие с 5.2% през 2020 г., пише в свой доклад за икономическите перспективи базираната във Вашингтон институция.

Това ще е четвъртата най-дълбока рецесия за последните 150 години. Подобни сривове историята помни само през 1914, 1930-32 и 1945-46 г., казват експертите от Световната банка. Производството на глава от населението ще се свие в над 90% от държавите по света – невиждана от 1870 г. ситуация. Икономиката ще се възстанови през 2021 г., нараствайки с 4.2%, пише още в доклада.

„Това е първата рецесия от 1870 г., предизвикана единствено от пандемия, и тя продължава да се проявява“, заяви по телефона пред журналисти вицепрезидентът на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции Джейла Пазарбазиоглу, цитирана от Bloomberg. „Като се има предвид тази несигурност, по-нататъшното понижаване на перспективите е много вероятно“, добавя тя.

Спадът на доходите може да прати в бедност между 70 и 100 милиона души, каза още тя.

Развитите икономики ще се свият със 7%, водени от еврозоната, където понижението се очаква да бъде 9.1%. Нововъзникващите и развиващите се икономики ще се свият с 2.5% - най-лошото им представяне, откакто започнаха да се събират данни за тях през 1960 г. Онези с ограничен капацитет на здравните системи, дълбоко интегрираните в глобалните вериги на доставки, силно зависимите от чуждестранно финансиране и широко разчитащите на международната търговия и туризма вероятно ще бъдат най-сериозно ударени.

Световната банка смята, че китайската икономика ще отбележи ръст от 1% през тази година, най-ниският темп от 1976 г. насам. За Индия обаче прогнозата е за 3.2% спад, а за американския БВП се очаква понижение с 6.1% през 2020 г.

Два сценария

Глобалната финансова институция представи два алтернативни сценария. В единия, при който пандемията от Covid-19 продължава по-дълго от очакваното, което изисква удължаване на ограниченията за движение, световната икономика ще се свие с почти 8% през тази година. Ако мерките за контрол могат в голяма степен да бъдат премахнати в близко бъдеще, свиването ще бъде 4%, което обаче е два пъти по-дълбоко от регистрираното по време на световната финансова криза от 2009 г.

„Глобалната рецесия ще бъде по-дълбока, ако поставянето на пандемията под контрол отнема повече време от очакваното или ако финансовият стрес предизвика каскадни неизпълнени заявки“, казва Световната банка.

Международният валутен фонд (МВФ) ще актуализира световните си икономически перспективи на 24 юни. През април фондът прогнозира 3% свиване за тази година, въпреки че главният икономист Гита Гопинатх оттогава заяви, че перспективите са се влошили. Методологиите са различни, тъй като обобщените прогнози на МВФ се базират на паритета на покупателната способност, което придава по-голяма тежест на развиващите се икономики, докато Световната банка използва пазарни обменни курсове.

Повечето централни банки са намалили лихвените проценти до около или под нулата, за да ограничат негативния ефект от коронавируса, като Федералният резерв стартира безпрецедентен набор от спешни програми, осигуряващи 2.3 млрд. долара заеми. Фискално-стимулиращите пакети са разнообразни. Съединените щати осигуряват около 15% от БВП в подкрепа, а Германия около 4.7%, докато японската програма се оценява на около 42% от БВП, пише Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg