Световният икономически климат e на най-високото си ниво от 2011 г.

Мениджърите оценяват положително ситуацията за бизнеса във всички региони на света

Световният икономически климат e на най-високото си ниво от 2011 г.

Снимка: Pixabay

Индексът на глобалния икономически климат се повишава до рекордно ниво от шест години насам, а  настроението на бизнеса се подобрява значително в почти всички региони на света. Това показват данни на Мюнхенския икономически институт за изследвания Ifo.

Индексът на доверието в бизнеса в началото на четвъртото тримесечие достигна 17,1 пункта в сравнение с 13,2 пункта три месеца по-рано. Настоящото ниво на показателя е най-високо от второто тримесечие на 2011 г.

Респондентите като цяло оцениха положително ситуацията за бизнеса във всички региони на света, с изключение на Близкия Изток и Северна Африка, отбелязва Световният икономически анализ (WES) на Института. Икономическите очаквания за следващите шест месеца също станаха по-оптимистични: този под-индекс се повиши до 16,9 пункта от 14 пункта. "Постепенното възстановяване на световната икономика трябва да набира скорост", отбелязват в проучването.

Междувременно експертите от развитите икономики поглеждат към бъдещето с по-малко оптимизъм, отколкото колегите им в страните с икономики в преход и развиващите се страни. По-специално нивото на очакванията в Латинска Америка значително се е увеличило.

Респондентите прогнозират ускоряване на растежа на цените и забавяне на темповете на нарастване на световната търговия. В допълнение, щатският долар се очаква да поскъпне. Същевременно намалява делът на експертите, които считат ограниченията за износ като макроикономически проблем. В проучването на Ifo взеха участие почти над 1000 експерти от 120 страни.

Дългосрочната средна аритметична стойност на индекса на световния икономически климат е 4,03 пункта, средната - 6,15 пункта. По време на икономическия бум в средата на 90-те, стойността на показателя надхвърли 30 пункта, отбелязва Der Spiegel.

Коментари: 0