Съдия блокира забраната на Тръмп за WeChat

Заради предполагаеми нарушения на Първата поправка на Конституцията

Съдия блокира забраната на Тръмп за WeChat

Снимка: БТА

Американски съдия в Калифорния блокира заповедта на администрацията на президента Доналд Тръмп, забраняваща инсталирането на китайското приложение WeChat, предава CNBC. Магистратът Лоръл Бийлър издаде временна забрана за влизането ѝ в сила, след като група американски потребители внесоха иск срещу рестрикцията, позовавайки се на нарушения на правата им по Първата поправка на Конституцията.

Министерство на търговията и Белия дом засега не са коментирали казуса.

В петък бе издадена заповед, с която търговското ведомство на САЩ забранява инсталирането на китайските приложения WeChat и TikTok от виртуалните магазини App Store на Apple и Google Play на Alphabet, считано от днес, 20 септември.

Ден по-късно, както и се очакваше, забраната бе отменена за TikTok. Неговата компания майка ByteDance е в преговори за продажба на част от американските си операции, опитвайки по този начин да спаси дейността си на пазара в САЩ. През уикенда самият Тръмп обяви, че дава благословия на сделката с Oracle.

Бъдещето на WeChat обаче е изглежда доста по-неясно. И при него основното притеснение е свързано с опасенията на американските власти относно сигурността на потребителските данни. САЩ от години алармират за пробойни в китайските технологии, твърдейки, че властите в Пекин лесно могат да посегнат на чувствителна информация.

Коментари: 0