Сърбия купува нови електрически влакове от Stadler

А за България компанията не потвърди офертата си и конкурсът за нови мотриси на БДЖ се провали

Сърбия купува нови електрически влакове от Stadler

Снимка: Stadler Rail

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството на Сърбия подписа договор с швейцарската компания Stadler Rail за доставка на три скоростни влака на стойност 62.2 млн. евро. Влаковете ще се използват по железопътната линия Белград-Нови Сад, която се изгражда от руски и китайски изпълнители, се казва в изявление на правителството.

Доставката на първия влак ще бъде извършена до 31 октомври, докато вторият и третият влак ще бъдат доставени до края на 2021 г., обяви правителството, цитирано от Seenews.

Мотрисите са от двуетажния модел KISS200, поддържащ максимална скорост от 200 км/ч, отбеляза правителството. Моделът е версията за дълги разстояния от серията KISS.

Припомняме, че Stadler бе сред производителите, подали заявление за участие в обществената поръчка за доставка на 16 нови електрически мотриси и в България. Конкурсът обаче бе прекратен тази седмица, тъй като Alstom и Stadler не са се явили на посочената дата за преговори и не са потвърдили офертите си, заради което „е налице само една подходяща оферта, което възпрепятства реалната конкуренция“. Прогнозната стойност на поръчката от страна на „БДЖ-Пътнически превози“ за 16 влака бе приблизително 125 млн. евро.

Железопътната линия Белград-Нови Сад е част от железопътната линия Белград-Будапеща. China Railway International (CRI) и China Communications Construction Company (CCCC) отговарят за реконструкцията на участъка от линията Белград-Стара Пазова, докато руският RZD International реконструира участъка Стара Пазова-Нови Сад.

Коментари: 0