10 сюрреалистични места на Земята

Природата изумява със своите причудливи форми и красота

10 сюрреалистични места на Земята

Снимка: Wikipedia

Природата изумява със своите причудливи форми и красота. Тук са събрани 10 места, които повече приличат на извънземни пейзажи, но все пак се намират на нашата планета.

Вижте ги:

1. Grand Prismatic Spring (Големият призматичен извор), Йелоустоун, САЩ

Grand Prismatic Spring в Националния парк Йелоустоун е най-голeмият горещ извор в Съединените щати и трети по големина в света .Намира се в басейна Midway Geyser.

Той е известен със забележителното си оцветяване. Цветовете му съвпадат с яркото разсейване на бялата светлина с оптична призма: червено, оранжево, жълто, зелено и синьо.

Ярките цветове са резултат от бактериите и водораслите в богатата на минерали вода. Съществуват различни видове бактерии, които живеят при екстремални условия откъдето идва и името им – екстремофили. Термофилът е организъм – вид екстремофил – който вирее при сравнително високи температури, над 45°C. Термофилите се срещат в горещите води в парка Йелоустоун, както и в Исландия, Камчатка и др. От тях се получават цветове, вариращи от зелено до червено, като количеството на цвета зависи от съотношението на хлорофил към каротеноидите и от температурния градиент в оттока. През лятото цветовете са повече оранжеви и червени, докато през зимата обикновено са тъмнозелени.

Центърът на басейна е стерилен поради екстремна топлина и именно затова остава син, като цвета на водата.

2. Езерото Натрон, Танзания

Езерото Натрон е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната депресия на източния клон от Източноафриканската рифтова долина и заема нейната най-ниска част. То е плитко, солено, алкално езеро сред сухи и пусти терени в Северна Танзания, достигащо до границата с Кения. Езерото, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери, е едно от най-алкалните в света. Водите му съдържат големи количества сол, калцинирана сода (натриев карбонат) и магнезитни депозити.

3. Вълната, Аризона, САЩ

Вълната е пясъчно-скална формация по склоновете на северните Койотови хълмове в югозападната част на САЩ, близо до границата между Юта и Аризона. Сякаш усукани една в друга, скалите създават уникален пейзаж с причудливите си форми на конуси, гъби и сюрреалистични създания. Счита се, че залежите на желязо в скалите са причина за преливащите цветове.

Мястото е любимо на фотографи и туристи от целия свят, но с цел опазване на природната забележителност, местните власти допускат дневно по 20 души на мястото.

4. Вулканът Далол, Етиопия

Вулканът Далол се намира в Данакилската депресия в Североизточна Етиопия. Разположен на височина от 48 метра под морското равнище, Далол  държи рекорда за най-висока средна годишна температура на земята – около 34°C. Това е най-ниският вулкан на нашата планета. Образувал се е в следствие на дълбокото проникване на магма в разположените там миоценови отлагания и последваща хидротермална активност. През 1926 г. на мястото е имало силно скално изригване, в резултат на което се е образувал „извънземният“ кратер със странни солени образувания и окраски. Вулканът е „скрит“ под пласт сол, който е с дебелина почти километър. Действащ е и до днес и постоянно напомня за себе си през дребните куполи. В пазвата на неблагоприятния вулкан виреят някои видове бактерии, които участват в сложни химични процеси. Тяхна е заслугата за този невероятен сюрреалистичен пейзаж.

5. Кебрада де Умауака, Аржентина

Кебрада де Умауака е живописна долина в Северозападна Аржентина, в провинция Хухуй. Тя се разпростира по дължина от 155 км от север на юг, на повече от 2000 метра надморска височина, на около 1 649 kmкм от Буенос Айрес. Своето название получава по името на малкото градче Умауака. През долината тече река Рио Гранде, която е пълноводна през лятото.

През 2003 г. долината е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

6. Гейзерът Флай, Невада, САЩ

Гейзерът Флай е изкуствен гейзер, разположен в северозападната част на американската щат Невада. Намира се на надморска височина от 1230 метра, а височината му е само около метър и половина. В известен смисъл това дори не е гейзер, а постоянен термичен източник (гейзерите изригват за определен период от време). Флай изригва вода в четири постоянни струи, а минералите и котлите, които се отлагат, придават странни и странни цветове наоколо.

Гейзерът се появява вследствие на човешка намеса и възниква случайно. През 1917 г. на това място копаят за кладец, при който се появява гейзер, но той спира да съществува през 1964 г. когато при сондажни работи най-вероятно е пробит геотермален подземен басейн, при който се появява новият Гейзер Флай. Днес той продължава да расте и създава тераси.

7. Кратерите на вулкана Кели Муту, остров Флорес Индонезия

Кели Муту е един от множеството угаснали вулкани на остров Флорес в Индонезия, където има още 14 действащи вулкана. Забележителното е, че в кратера на вулкана има три езера, разположени на височина над 1600 м, оцветени по различен начин: в черно, кафяво и синьо. През 1960 г. същите езера са били в цветове мляко с какао, червеникаво-кафяво и синьо. Тридесет години по-рано те били обагрени по същия начин, какъвто са и в наши дни. Досега никой не е открил причината за оцветяването на водите, нито пък за промяната на цветовете им.

Тези разноцветни езера се считат за мястото, където душите намират вечен покой. Според жителите на Флорес душите на магьосниците живеят високо в планините на този индонезийски остров в езеро, чиито води са черни на цвят. Зеленото езеро наблизо е дом на душите на грешниците, а тези на непорочните деца и възрастни почиват в третото езеро, което е доста по-светло зелено от предното.

8. Река Каньо Кристалес, Колумбия

Реката е известна със своите оцветени в червено води заради подводните червени растения. Намира се в отдалечения Национален парк Макарена. В Колумбия е известна и като Реката с петте цвята, защото водите й текат в пет краски. Местните вярват, че тя отива право в рая.

9. Каньона на антилопата, Аризона, САЩ

Каньонът на антилопата е тесен каньон край град Пейдж в щата Аризона, в близост до границата с Юта. Разположен е на територията на резерват на индианците навахи. Наименован е така заради оранжевите оттенъци, които напомнят цвета на кожата на антилопа. Съществуват два каньона - горен и долен, които са любимо място на фотографи от цял свят заради причудливите форми, образувани от светлосенките.

Образувани са по естествен път от водата и вятъра вследствие ерозия на пясъчници, главно в резултат на сезонни наводнения в продължение на столетия. Каньонът е популярна туристическа забележителност и чест обект на пейзажна фотография. Най-доброто време за посещение е пролет и есен, когато светлината прониква до дъното на каньона и създава красивите цветове.

10. Салар де Уюни, Боливия

Салар де Уюни е солено безотточно езеро в Боливия. Всяко лято то се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. През зимата водата му пресъхва, откривайки утаени пластове минерали, предимно соли, на места с дебелина 6 м. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало. В този период по дъното на Салар де Уюни може да се пътува с кола.

Дъната на езерата в района са различно оцветени, в зависимост от минералите, съставящи утайката. На слънце околността блести в керемиденочервено, зелено, тюркоазено, сребристосиво.

Коментари: 0