Тайван за втори път скара САЩ и Китай

Си Дзинпин и Доналд Тръмп проведоха напрегнат разговор преди срещата на G20

Тайван за втори път скара САЩ и Китай

Снимка: AP

Американският и китайският президенти проведоха телефонен разговор, часове след като Пекин разкритикува Вашингтон заради изпращане на военен кораб близо до оспорвани острови в Южнокитайско море.

Си Дзинпин предупреди Доналд Тръмп за „негативните фактори”, които започват да възникват в двустранните отношения между Китай и САЩ. Неговите думи бяха провокирани и от серия ходове на Белия дом, които допълнително разгневиха Пекин – сделка на стойност 1.4 млрд. долара за продажба на оръжие на Тайван и налагане на санкции срещу китайска банка заради правене на бизнес със Северна Корея.

Китайският президент е заявил на американския си колега, че Пекин очаква Вашингтон да продължи да се придържа към принципа „Един Китай”, който забранява официални контакти с Тайван, допълва USA Today. Причината е, че Китай продължава да смята островната държава, обявила независимост, за част от територията си.

Анализатори в Китай определиха действията на администрацията на Тръмп като край на „медения месец” между него и Дзинпин, който започна след топла среща между двамата през април в имението на Тръмп - Mar-a-Lago.

Късно в неделя китайското Министерство на външните работи разкритикува действията на Вашингтон, определяйки ги за „сериозна политическа и военна провокация, която „нарушава суверенитета на Китай и излага на риск сигурността на Китай”.

Повишаването на напрежението между Дзинпин и Тръмп идва малко преди срещата на G20 в Хамбург, Германия, на която двамата лидери ще присъстват. Преди срещата китайският президент планира среща с руския държавен глава Владимир Путин.

Това не е първият случай, в който отношенията между Китай и САЩ са обтегнати заради Тайван. През декември миналата година Тръмп наруши дипломатическите правила, заложени от десетилетия в принципа „Един Китай”, и проведе телефонен разговор с президента на Тайван Цай Ингвен. Разговорът наруши американската практика, наложена през 1979 г., когато САЩ преустановиха дипломатически отношения с Тайпе и започнаха връзки с Пекин.

Коментари: 0