Танева е поискала оставката на „браншовия“ зам.-министър

Вероятната причина е несъгласието му с идеята за повече място за българските стоки в търговските вериги

Танева е поискала оставката на „браншовия“ зам.-министър

Снимка: Economic.bg

2342 ~ 2 мин. четене

Земеделският министър Десислава Танева е поискала оставката на своя заместник в ресорното министерство Чавдар Маринов. Това заяви той по bTV като обясни, че все още официална заповед за отстраняването му няма. Той беше назначен през май 2019 г. по предложение на браншовите организации на секторите "Плодове и зеленчуци" и биологичното производство.

До самото му назначение като пети заместник на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов се стигна след силно напрежение в посочените сектори. Биопроизводители тогава искаха оставката на Порожанов и назначаването на Маринов очевидно беше ход, имащ за цел да намали това напрежение.

Причината за исканата оставка сега, по думите на Маринов, е, че в петък министър Танева му се е обадила с молба да участва в телевизионно интервю на тема търговски вериги, а той заявил, че участието му няма общо с темите и мерките, които трябва да се следват.

„Тя винаги е изразявала становището, че аз съм сложен от бранша и е против това“, изтъкна той. „Няма как един производител да откъсне домат и веднага да го предостави в магазина, има структури, през които стоката трябва да премине. Няма нищо по-ценно от това ние да консумираме българска храна, но всичко трябва да мине по реда си“, добави Маринов.

Той е категоричен, че тъй като е избран като заместник-министър от бранша, винаги е защитавал интересите на сектора и потребителите.

По информация на ресорни медии като мотив за оставката на Маринов ще бъде посочен технически проблеми в биорегистъра, който трябваше да е напълно готов в началото на март. В края на март обаче биопроизводители са сигнализирали, че все още имат проблем с профилите си в него. В позиция на Българска асоциация биопродукти категорично заявяват, че проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него, не се отнасят до работата на Чавдар Маринов.

Изтъкнатата причина за освобождаване. Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър

„През изминалата година нямаме основания да сме недоволни от работата на зам.-министър Чавдар Маринов. Бавно и постепенно много от проблемите в сектора намериха решение. Очаква се първият позитивен одитен доклад за биоземеделието“, пишат от асоциацията на биопродуктите.

Подкрепи Economic.bg