Търговската война се оказа полезна за САЩ срещу коронавируса

Страхът на местния бизнес от евентуални мита му осигури предимство пред глобалните конкуренти

Търговската война се оказа полезна за САЩ срещу коронавируса

Снимка: Unsplash

852 ~ 1 мин. четене
След като разпространението на коронавируса COVID-19 в САЩ принуди местните училища да прехвърлят обучението си онлайн, изникна въпросът с техническото оборудване. Държавното училище Boston Public Schools например е поръчало цели 20 хил. лаптопа. Получило ги е само след 4 дни и тази необичайно бърза доставка е била възможна благодарение на търговската война между САЩ и Китай, разказва Reuters.

Компютърните компании, включително Acer, която е снабдителят на Boston Public Schools, са поръчали допълнителни лаптопи за внос още в началото на декември миналата година – преди да влязат поредните американски мита върху вносни продукти от Китай. В азиатската страна се произвеждат 90% от лаптопите и мониторите в света.

Въпреки че плановете за митата от тогава бяха отменени като част от „Фаза 1“ на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин, натрупването на запаси позволява на американските компании да отговорят на увеличеното търсене от страна на студентите и работниците в страната, които в момента са по домовете си. На този фон купувачите в Япония, Индия и Великобритания се сблъскват с няколкоседмични забавяния в доставките и съобщения, че продукцията е изчерпана.

„Ще успеем да доставим всичко за всеки в САЩ. Оказа се отличен ход да поръчаме отрано“, коментира Ричард Блек, вицепрезидент на маркетинговия отдел на Acer.

Други продукти, търсени от семействата, затворени вкъщи заради мерките срещу разпространението на коронавируса в САЩ, са детските играчки и компютърните монитори. Те също са в относително изобилие в отвъдокеанската страна. За тях също се очакваше от 15 декември да им бъдат наложени 15-процентни мита.
Подкрепи Economic.bg