Търговските вериги искат да продават определен обем български стоки

Идеята е да се предлагат поне 50% местни продукти

Търговските вериги искат да продават определен обем български стоки

Снимка: Стоян Йотов

Търговските вериги у нас искат да продават определен процент български стоки. Техни представители са влезли в контакт с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с идеята да се постигне доброволно споразумение по темата. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от БТА.

Той уточни, че в момента се обмисля споразумение за над 50% български стоки. Преди няколко месеца веригите в съседна Румъния бяха задължени да продават поне 15% местни стоки.

Зам.-министърът участва на кръгла маса по проблемите на селскостопанския бранш преди официалното откриване на изложение на 34 производители и преработватели от Хасковска област в рамките на инициативата „Подкрепяме българското“ на министерството.

Хранителните стоки, произвеждани в България, вече са достатъчни по обем и с добро качество, така че да присъстват на трапезата на всеки българин. Делът на българските стоки в потреблението с всяка изминала година се повишава, каза преди това зам.-министърът.

Той изнесе данни за развитието на растениевъдството и животновъдството в Хасковска област.

Според тях за последните 3 години трайните насаждения в региона са се увеличили със 130 хил. декара. За последните 2 пък популацията на подлежащите на подпомагане животни е нараснала с между 14 и 30%.     

Коментари: 0