10-те държави с най-робски условия за труд и живот

Според изследвания и днес 30 милиона души живеят в робство

10-те държави с най-робски условия за труд и живот

Въпреки че робството отдавна е в историята, условията за труд и живот в много държави по света са близки до този мрачен режим. Според различни изследвания на икономически и неправителствени организации, около 30 милиона души в света живеят в робство. Терминът включва икономическа и трудова зависимост, експлоатация на детски труд или на деца за военни цели и др. И тези зависимости се предават от поколение на поколение.

В някои от държавите по света трафикът на хора е ежедневна практика, пише celebritynetworth.com. Изданието представя класация на 10-те държави с най-робски условия за живот и труд.

10. Бангладеш

Според оценките около 343 хил. души в страната живеят в съвременно робство. За нечовешките условия на работа в страната се разшумя след инцидент през 2013 г., когато се срути фабрика и загинаха повече от 400 души, а над 2500 бяха ранени. Оказа се, че заплатите на работниците там са 50 долара на месец при ненормирано работно време и пренаселеност. Папата определи трагедията като резултат от робски труд. Според фондацията Walk Free Foundation основните типове робство в Бангладеш са робските условия на труд, най-вече на чаените плантации и в риболовната индустрия, и сексуалната експлоатация.

9. Мианмар

Според оценките тук в робски условия живеят 384 хил. души. Тук се практикува работата под принуда, а много хора стават жертва на трафик, включително в кариери в Индия. Много хора са изпращани в Тайланд да работят по риболовните кораби.

8. Демократична република Конго

Оценките за броя на живеещите в робство са около 462 хил. души. Животът тук е опасен, а страната има едно от най-високите нива на разселени лица в света. ДР Конго разполага с плодородни земи и развива земеделие, но по-популярна е по света с добива на диаманти и разработката минерални мини, в които работят буквално роби. Тя е и една от най-бедните страни в света.

7. Тайланд

Счита се, че 472 хил. души тук живеят в робски условия. И въпреки че е в един от богатите региони в Югоизточна Азия, в страната има и много приходящи роби, трафикирани от други държави. Сред секторите с най-лоши условия за работа е рибарството, а много хора са принуждавани насила да работят по корабите в мизерия. Сексуалната търговия също е широко разпространена и дори децата са изложени на робство и експлоатация.

6. Русия

Според оценките, над 516 хил. души тук живеят в робски условия. Развита нация като руската е изненадата в тази негативна класация, но все пак огромната площ на страната затруднява граничния контрол и благоприятства трафика на хора. Много жени са похищавани и изпращани в Европа като сексуални робини. Страната е и с високо ниво на организирана престъпност.

5. Етиопия

Над 651 хил. души живеят в робски условия. Страната държи едно от първите места за експлоатация на детския труд, което, от своя страна, се обуславя и от липсата на образование. Момчетата са експлоатирани да работят, а момичетата – в сексуален план.

4. Нигерия

Над 700 хил. души живеят в робство. И въпреки че страната е една от най-здравите и богати в Африка, все още има сериозни проблеми по отношение на принудителна работа, принудителни бракове, трафик на хора.

3. Пакистан

Тук в робски условия живеят над 2,13 млн. души. Робският труд е на почит, като в него попадат хората от селските райони. Основно те са експлоатирани да работят в пещите за тухли, рибарството, минната индустрия и селското стопанство. Детския труд също е проблем, а също и превръщането на деца в просяци, работещи за своите сенчести работодатели.

2. Китай

Счита се, че тук в робски условия живеят над 2,95 млн. души. Цифрата може и да е малка в сравнение с внушителната бройка на населението на страната, но в селските райони хората се трудят при нечовешки условия срещу мизерно заплащане.

1. Индия

Над 14 млн. индийци живеят в робски условия. Кастовата система е основната причина за тази сериозна цифра  и създава изкуствено неравенство. Трафикът на хора също е практика, наред с уговорените принудителни бракове, експлоатацията на детски труд, сексуалната експлоатация и принудителният труд.

Коментари: 0