„ТехноЛогика“ ще изгражда Системата за туристическа информация

Създаването на регистъра ще струва 1.125 млн. лв. и трябва да е готов до другото лято

„ТехноЛогика“ ще изгражда Системата за туристическа информация
1288 ~ 3 мин. четене
От днес Министерството на туризма избра фирмата, която ще разработва и внедрява Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Изпълнител на проекта е „ТехноЛогика“ ООД, която ще получи за своята работа 1.125 млн. лв. с ДДС. Изборът ѝ е станал чрез открита процедура на база комплексна оценка за техническо предложение и цена, съобщиха от ведомството на Николина Ангелкова.

Срокът за реализация на техническото задание е шест месеца. „След това има предвиден тестови период“, информира министър Ангелкова. Тя посочи, че се очаква през май 2019 г., преди началото на активния летен туристически сезон, системата ЕСТИ да бъде внедрена във всички места за настаняване. Ангелкова добави, че още със създаването на Министерството на туризма основната цел е била да се създаде този регистър, който според нея ще увеличи приходите от нощувки, а системата ще бъде част от борбата със сивия сектор.

„Очакваме изпълнението на договора да е качествено и в срок“, каза министърът. Тя посочи още, че от страна на министерството ще бъде извършван непрекъснат мониторинг и контрол.

В системата ще бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като въвеждането на данните е задължително по закон. Хотелиерите сами ще попълват информацията и това трябва да се прави в реално време при пристигане на туриста.

Министър Ангелкова подчерта, че внедряването на ЕСТИ няма да струва нищо на бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Системата ще бъде така изградена, че да дава възможност тези данни да се въвеждат и през смарт телефони. „Така ще се възползваме от възможностите на съвременните технологии и допълнително ще се улеснят потребителите“, коментира министърът.

Хижи, къщи за гости, апартаментите за гости и други места за настаняване, които се намират в по-трудно достъпни райони, ще могат да предоставят нужната информацията на хартиен носител в кметствата. „Те ще трябва да дават своите данни един път месечно и се надяваме така ще улесним максимално хората, които работят в бранша и биха имали трудности с ЕСТИ“, каза министър Ангелкова. Кои ще са местата в трудно достъпните райони ще стане ясно, след като изпълнителните извършат първите анализи, които трябва да са готови през август.  „Предполагам, че те ще са ограничени, защото България е една от страните с най-добър интернет“, поясни министърът.

Прогнозата е, че в рамките на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки трябва да се повишат с 20% спрямо сегашните стойности. Ангелкова подчерта, че със системата изцяло се гарантира защитата на личните данни на всички потребители. Ще има ограничен достъп на база на различните правомощия, разписани по закон. ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП – съобразно техните компетенции. „Достъп само до собствените си профили ще имат представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните, така че максимално се гарантира защитата на личните данни“, заяви министърът.

Последният етап от изграждането включва обучение на потребителите и администраторите на ЕСТИ. Предвидени са присъствени курсове с лектори-треньори, така и видеоматериали и информация на хартиен носител, информира Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика“. Той коментира още, че чрез системата ще могат да се правят различни справки, на база на които да се правят анализи. ЕСТИ защитава светлия бизнес от лошите практики и дава възможност за планиране от Министерството на туризма и бизнеса, обобщи той предимствата на системата.
Подкрепи Economic.bg