Теленор ще предложи 4G услуги от 1 декември

Максимално достижимата скорост на мрежата ще бъде 75 Мbps

Теленор ще предложи 4G услуги от 1 декември

Снимка: Стоян Йотов

4244 ~ 3 мин. четене
Теленор България ще започне да предлага мобилни услуги от четвърто поколение (4G) под стандарта Long Term Evolution (LTE) в честотния спектър 1800 MHz за всички свои клиенти от 1 декември. Компанията ще предложи услуги за пренос на данни с още по-висока скорост, което ще осигури много по-добро потребителско преживяване при ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание. 

Максимално достижимата скорост на 4G мрежата на Теленор ще бъде 75 Мbps. 

4G услугите на Теленор първоначално ще бъдат достъпни в София и по- голямата част от Южна България и по-специално в следните градове: Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и в Пампорово и Боровец. 

До средата на декември 2015 г., 4G услугите на Теленор ще бъдат достъпни и в градовете Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов, като по този начин 4G мрежата на Теленор ще обхване всички регионални центрове и градове с над 20 000 жители, както и най- популярните зимни курорти в страната и ще осигурява качествено 4G покритие за 56,7% от населението на страната. В зависимост от наличния честотен спектър, Теленор ще продължи да разширява покритието на своята 4G мрежа и през 2016 г. 4G услугите на Теленор ще могат да се ползват от всички клиенти на оператора без допълнително заплащане до 31 януари 2016 г. 

За да могат да се възползват от тях, потребителите е нужно да притежават мобилно устройство, което поддържа 4G, както и SIM-карта, поддържаща технологията. Клиентите на Теленор, които притежават от новите карти 3 в 1 или са закупили или заменили своята карта през последните няколко години, вече ползват такива карти, а след 1 декември, всеки клиент на оператора ще може да провери дали неговата SIM-карта поддържа 4G като изпрати безплатен SMS до кратък номер 144. 

В случай на необходимост, клиентите на Теленор могат да заменят своите SIM-карти напълно безплатно във всеки магазин на оператора, където се предлага и богат асортимент от мобилни устройства, поддържащи 4G услуги. 

Пълна информация за покритието на 4G мрежата на Теленор, както и за тарифите и 4G мобилните устройства, които операторът предлага, ще бъде публикувана на официалната интернет страница на компанията www.telenor.bg и ще бъде налична във всички магазини на оператора и официалните партньори от 1 декември. 

“Стартът на 4G услугите на Теленор е следващата логична стъпка в дългосрочната инвестиционна стратегия на Теленор Груп за България и е част от обещанието ни да предоставим на своите клиенти висококачествено мобилно преживяване. След завършването на мащабния проект за обновление на мрежата, след много тестове и въпреки ограниченията в честотния спектър, с който разполагаме, днес вече сме готови да изпълним това свое обещание. На 1 декември, Теленор ще започне предлагането на 4G услуги в най- големите градове на България и ще продължи да разширява обхвата на тези услуги в най-кратките възможни срокове и в зависимост от наличния честотен ресурс. Целта ни е да предложим на своите клиенти надеждна, висококачествена и високоскоростна мобилна интернет връзка и нашата нова 4G мрежа е част от стратегията ни за постигане на тази цел“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан. 

Теленор има 3,8 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2015 г., услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението и на 99,5% от територията на страната, а UMTS мрежата на Теленор покрива 99,94% от населението на страната. До 4 ноември 2014 г. компанията работи на българския пазар под марката GLOBUL, а от 1 август 2013 г. е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има над 196 милиона абонати.
Подкрепи Economic.bg