Тереза Мей заплаши съпартийците си с предсрочни избори

Причината е опит на част от депутатите ѝ да задължат правителството да преговаря за оставане в митническия съюз на ЕС

Тереза Мей заплаши съпартийците си с предсрочни избори

Снимка: БТА

588 ~ 2 мин. четене
Тереза Мей заплаши свои съпартийци от Консервативната партия , че ще свика предсрочни избори още това лято, ако те осуетят плановете ѝ за Brexit, пише The Times.

Въпреки че вчера британското правителство издържа на опит от проевропейски настроени депутати от управляващата Консервативна партия да променят стратегията какви да са отношенията с ЕС след Brexit,  Мей вижда в действията на въпросните народни представители бунт.

Британският премиер се размина на косъм от поражение в парламента, което поражение щеше да дойде от ръцете на собствените ѝ проевропейски настроени народни представители. Парламентът гласува с 307 гласа „За” и 301 гласа „Против” срещу промяна на търговското законодателство на страната. Промяната щеше да принуди правителството да преговаря с ЕС за членство в митническия съюз, ако до 21 януари 2019 г. Лондон не успее да договори безпроблемна свободна търговия с Блока.

Правителството на Мей обяснява, че ако остане в митническия съюз, това ще му попречи да сключва споразумения за свободна търговия с държави, които не са членове на ЕС.

В миналото Мей настояваше за оставане в митническия съюз на Блока, но заради остро противопоставяне от страна на някои от анти-ЕС настроените ѝ съпартийци, тя промени позицията си и увери, че страната ѝ няма да остане в този съюз. Впоследствие в средата на юни Мей успя да извоюва ключова победа в парламента и успя да защити позицията си, че Островът трябва да напусне митническия съюз на ЕС.

Остава да видим дали бунтът срещу британския премиер ще продължи и ще изпълни ли тя заканата си за нови парламентарни избори. За последно тя свика предсрочни избори през 2017 г., когато резултатът беше разочароващ за нея – тя не получи достатъчно подкрепа от гласоподавателите и заради ограничения брой мандати, които има в парламента, ѝ се налага да ръководи правителство на малцинството.
Подкрепи Economic.bg