Tesla не може да обясни кога ще достави соларните си покриви

Компанията също така бави с месеци доставките на домашните акумулаторни батерии Powerwall

Tesla не може да обясни кога ще достави соларните си покриви

Снимка: Tesla

Tesla успя да убеди американските купувачи, че тя осигурява пълния набор оборудване за преминаване към изцяло чисто захранване. Със своите електромобили, домашни станции за зареждане, соларни панели и домашни акумулаторни батерии компанията предлага на всеки желаещ да си купи цялостна интегрирана система от продукти, които да захранват дома и превозното средство.

За два от основните елементи от тази интегрирана система обаче – домашната батерия Powerwall и соларният покрив – компанията оставя в неведение както клиентите си, така и собствените си продавачи, кога ще започнат доставките на тези продукти. Това са разказали пред Business Insider настоящи и бивши служители на Tesla.

„Нямаме от батериите Powerwall. Ще получим много, много малко пратки с малки, малки увеличения на количествата. Имаме хора, които чакат от месеци и месеци и месеци”, коментира бивш мениджър по продажбите в компанията на предприемача Илон Мъск.

Powerwall е много важен продукт за Tesla, тъй като той ще постави разграничителна линия между нея и повечето от конкурентите ѝ, тъй като те произвеждат соларни панели, но не и акумулаторни батерии за дома, които да съхраняват произведената, но неизползвана енергия.

Настоящи и бивши продавачи на Tesla обясняват, че са им казвани различни срокове за доставка на Powerwall-и, като тези срокове са варирали от два месеца до една година. Най-често споменаваният краен срок от около шест месеца рядко е бил изпълняван. На купувачите е по-вероятно да им се наложи да почакат над година, за да получат своята батерия. Някои поръчки са били отказани, когато се разбрало, че ще има забавяне на пратките и тяхното поставяне по домовете на клиентите.

Що се отнася до соларния покрив на компанията, който се състои от редица соларни панели, направени така че да покрият целия реален покрив на дома и да приличат на него, продавачите на Tesla избягват изобщо да говорят за него.

Компанията на Мъск започна да приема предварителни поръчки за този покрив през месец май 2017 г., но компанията не успя да даде на продавачите си ясен, твърд срок кога продуктът ще е наличен. При старта на предварителните поръчки от Tesla казаха, че поставянията на покрива ще започнат още през лятото на миналата година. В крайна сметка обаче инсталациите за клиенти, които не са служители на Tesla не започнали до април 2018 г.

Настоящи и бивши служители разказват, че са били инструктирани или пък сами са избирали да избягват да говорят с клиентите за соларните покриви, заради несигурността кога ще са налични.

От Tesla са отказали да коментират какво са обяснявали на продавачите си относно сроковете за доставки. Представител на компанията е обяснил единствено, че продавачите в магазините не продават активно соларни покриви, но могат да помогнат на клиентите да направят предварителна поръчка за такъв, тъй като Tesla ускорява производството на такива покриви в завода си в град Бъфало в щата Ню Йорк.

В доклада си за първото тримесечие на годината Tesla заяви, че очаква значителен ръст в производството на соларни покриви през втората половина на годината. Представител на компанията е казал, че Tesla е надхвърлила обещанията си колко хора ще наеме във фабриката в Бъфало, но е отказал да коментира какви са плановете за наемане през оставащата част от годината.
Коментари: 0