Tesla ще произвежда „стотици хиляди“ коли годишно в Китай от 2020 г.

Това каза изпълнителният директор Илън Мъск

Tesla ще произвежда „стотици хиляди“ коли годишно в Китай от 2020 г.

Tesla очаква да стартира производството на автомобили в Китай до три години, обяви изпълнителният директор на компанията Илън Мъск в сряда.

Новината идва, след като стана ясно, че автомобилният производител е сключил сделка с правителството в Шанхай за изграждане на собствена фабрика в града, чийто едноличен собственик ще е Мъск. Решението на властите изненада, предвид че една от основните бариери за стъпване на автопроизводители в Китай е свързана с изискването те да си партнират и споделят печалбите си с местните играчи.

В сряда американският предприемач коментира, че целта на Tesla е да произвежда „стотици хиляди“ превозни средства годишно, започвайки през 2020 г, пише Business Insider. Компанията ще изработва електромобили, които ще се продават основно в Китай, но по всяка вероятност и в други страни от региона.

От думите на Мъск стана ясно, че усилията ще бъдат фокусирани конкретно върху моделите Model 3 и Model Y. „Това е единственият начин да направим автомобилите достъпни в Китай“, обясни той във връзка с плановете на фабриката.

Model 3 е първият масов автомобил на Tesla, чиято цена стартира от 35 000 долара. Търсенето му е голямо, но компанията се сблъска със сериозни производствени проблеми и в резултат на това изостава с месеци от графика си. Междувременно днес стана ясно още, че производственият ритъм ще бъда допълнително забавен заради лошите тримесечни финансови резултати, които доведоха до спад в цената на акциите с 5%.

Коментари: 0