Tesla ще завърти пазарите и през 2021 г., но няма да е единствената

Анализаторът Даниел Айвс прогнозира продължаващо поскъпване на акциите на производителите на електрически автомобили

Tesla ще завърти пазарите и през 2021 г., но няма да е единствената

Снимка: Pixabay

Акциите на Tesla може да поскъпнат с до 50% през тази година, но тя едва ли ще е единственият производител на електрически превозни средства (EV), пред който стои подобен сценарий. Това става ясно от думите на анализатора на Wedbush Даниел Айвс. „Според мен EV акциите могат да се увеличат с още 40-50% тази година предвид зелената приливна вълна в световен мащаб“, коментира той пред CNBC.

Конкуренция при електромобилите

Мисля, че в момента това е достатъчно голям океан за повече от една лодка“, отбеляза Айвс. „Този свят не е единствено Tesla.“

Айвс заяви, че очаква индустрията на електрическите превозни средства да се превърне в пазар за 5 трилиона долара през следващото десетилетие. През 2020 г. изследователската фирма Fortune Business Insights го оцени на около 250 милиарда долара.

Анализаторът коментира тенденциите в сектора, където традиционните играчи все по-убедително се обръщат към електрическите превози. В тази връзка той говори за „ренесанс на растежа за тези автомобилни производители“, като дава за пример General Motors и Ford.

Не само производителите се насочват към електрическите превози. През февруари анализаторите на Goldman посочиха шест компании за акумулаторни батерии със значителен потенциал за развитие.

Това е една от най-трансформационните тенденции на растеж през последните 20 или 30 години по отношение на EV и много от тях ще играят и печелят в този сектор през следващите години“, добави Айвс.

Що се отнася до авантюрата на Tesla с биткойн, според Айвс това е „нож с две остриета“. Миналият месец стана ясно, че компанията на Илон Мъск е инвестирала 1.5 млрд. долара в най-голямата криптовалута, като се кани да започне да приема и плащания в токени.

„Все още вярвам, че е умен стратегически ход за Tesla да се насочи към биткойн ... Те са спечелили повече от биткойни, отколкото продажби на автомобили EV миналата година.“

Според Айвс между 3 и 5% от американските корпорации ще притежават биткойн или друга криптовалута през следващите 12-18 месеца.

Коментари: 0