Tesla свали цената на спортния Model Y

Това изстреля оценката на компанията до нови космически нива, а Илон Мъск е още по-богат

Tesla свали цената на спортния Model Y

Снимка: Twitter/Tesla inc.

5008 ~ 1 мин. четене

Tesla Inc пусна на пазара по-евтин вариант на спортния си Model Y, приближавайки го като цена до седана Model 3, който е най-евтиният автомобил на американския производител. Новата цена е 41 990 долара, което е само с 4000 долара повече от базовия седан, според сайта на компанията, цитиран от Reuters.

Акциите на автомобилния производител, които поскъпнаха с над 700% през 2020 г., скочиха с още 7.85% след новината, а търговията в петък завърши при цена 880 долара за брой. Пазарната капитализация на компанията вече е 834 млрд. долара и е повече от общата оценка на всички големи американски производители на автомобили взети заедно и умножена по две.

Също така Tesla е петата най-високо оценена компания на Уолстрийт, непосредствено зад Alphabet Inc. - компанията майка на Google - и преди пазарната капитализация на гиганта в социалните медии Facebook Inc.

Това борсово рали превърна главния изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск най-богатия човек в света, изпреварвайки основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос.

Новите варианти на Model Y на Tesla идват дни, след като автомобилният производител надвиши очакванията на Уолстрийт за доставките на електромобили през 2020 г. в резултат на постоянен ръст в  приемането на електрически превозни средства, но за малко не успя да изпълни амбициозната цел на Илон Мъск за продадени половин милион електромобила в рамките на една година.Подкрепи Economic.bg