Tesla вдига цените в Китай заради търговската война

Според анализатори удар ще понесат и останалите американски автомобилостроители, внасящи в Китай

Tesla вдига цените в Китай заради търговската война

Снимка: Tesla

560 ~ 2 мин. четене
Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc е увеличил цените на автомобилите си от моделите X и S с около 20% в Китай. Решението е в отговор на търговската война, която водят Китай и САЩ, пише Reuters. Този ход е и първият индикатор за ефекта от високите митнически тарифи, които Пекин наложи върху някои американски продукти. Според експерти това очаква и другите автомобилостроители.

Тарифите ще намалят маржовете и на Tesla, и на другите компании, които произвеждат автомобилите си в Съединените щати и ги внасят в Китай, тъй като те залагат все повече на най-големия автомобилен пазар в света, за да увеличат печалбите си.

„Повишаването на цените ще навреди на продажбите, но загубата на пари за Tesla ще доведе до повишаване на крайните цени, защото компанията няма възможност да абсорбира напълно по-високите мита“, каза анализаторът на CFRA Ефраим Леви.

Tesla харчи бързо наличните си средства, опитвайки се да произвежда повече и да регистрира печалби. В тази връзка пазарът в Китай е ключов за компанията, тъй като през миналата година приходите от него са 17% от общите за компанията.

През май Tesla намали с 14 000 долара цената на модела X за Китай, след като Пекин обяви големи тарифни намаления за вносните автомобили. Но това намаление вече е в историята.

Основният Model S сега струва около 849 900 юана (128 779 долара) от 710 579 през май. Спортният Model X струва около 927 200 юана, спрямо 775 579 юана през май.

Китай вдигна вносните мита за автомобилите от САЩ в отговор на решението на президента Доналд Тръмп да наложи мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара.

Китайските мита се очаква да навредят на производителите на автомобили, както и на компаниите, които произвеждат индустриални компоненти в САЩ и произвеждат соя, уиски и други селскостопански продукти.
Подкрепи Economic.bg