Tesla вече е по-скъпа от General Motors и Ford заедно

Акциите преминаха 492 долара за брой

Tesla вече е по-скъпа от General Motors и Ford заедно

Снимка: БТА

1900 ~ 2 мин. четене
За първи път пазарната стойност на Tesla Inc изпревари комбинираната капитализация на General Motors Co. и Ford Motor Co., предаде Ройтерс. Акциите на производителя на електрически автомобили от Силициевата долина скочиха с близо 5% в сряда, затваряйки при рекорд от $492.14, като така пазарната капитализация на компанията достигна 89 млрд. долара.

Това е с 2 млрд. долара повече от комбинираната пазарна капитализация на двата най-големи американски автомобилни производителя - General Motors и Ford, които по същото време струваха съответно 50 и 37 млрд. долара.

Подхранвани от изненадващата печалба за третото тримесечие, напредъка в новата фабрика в Китай и по-добрите от очакваните доставки на автомобили през четвъртото тримесечие, акциите на Tesla удвоиха стойността си в последните три месеца.

„Ясно е, че Tesla се завръща и има много добри новини“, заяви Дейвид Кудла, главен инвестиционен стратег в MainStay Capital Management. „Но все още има някои проблемни въпроси, главен сред които е как ще изглежда устойчивата ѝ рентабилност и кога ще започне да се оценява като автомобилна компания, а не като технологична“, добавя той.

Напредъкът, постигнат от главния изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, опроверга продавачите "на късо" и други търговци, които очакваха автомобилният производител да бъде изпреварен от отдавна утвърдени автомобилни компании, включително GM и Ford.

Подчертавайки доверието на инвеститорите в бъдещия растеж на Мъск и неговата компания, пазарната капитализация изпревари конкурентите в САЩ, дори когато бизнесът на Tesla е като джудже в сравнение с тях. GM и Ford са доставили повече от 2 млн. автомобила в Съединените щати миналата година, докато доставките на Tesla в световен мащаб са едва 367 500 автомобила.
Коментари: 0