Tesla започна производството на соларни покриви

До месеци те ще бъдат инсталирани на клиенти

Tesla започна производството на соларни покриви

Снимка: Tesla

4382 ~ 2 мин. четене
Tesla Inc обяви, че е започнала производството на своите премиум слънчеви покриви в завода си в Бъфало, Ню Йорк през миналия месец и започва да проучва домовете на клиенти, които са направили депозит от $1000 за резервиране на продукта миналата година, съобщава Ройтерс.

Соларният  покрив, който генерира електричество без необходимост от традиционни покривни панели, е крайъгълен камък в стратегията на производителя на електромобили да продава технологии без изкопаеми горива под луксозната марка Tesla.

Tesla представи продукта през октомври 2016 г., когато придоби компанията за слънчеви инсталации SolarCity.

Тогава от компанията обявиха, че продуктът може да бъде пуснат в експлоатация още през лятото на 2017 г. През ноември основателят на Tesla Илон Мъск каза, че продуктът преминава шестмесечен тест и ще "отнеме малко време", за да го получат първите клиенти.

Повече от дузина служители на Tesla, включително Мъск и главният технически директор Джей Би Стробел, са инсталирали на домовете си соларните покриви миналата година в рамките на първоначалната пилотна програма.

Tesla започна да приема поръчки за соларните покриви през май м.г., като поиска от собствениците на жилища да вложат депозит от 1000 долара за поръчката. Компанията отказва да разкрие колко поръчки на продукта има за момента.

Продуктът ще бъде инсталиран на няколко покрива на клиенти през следващите месеци.

Компанията каза, че соларните покриви ще струват между 10 и 15% по-малко от обикновения нов покрив плюс традиционните слънчеви панели.

Tesla си сътрудничи с дългогодишния си партньор за батерии - японската Panasonic Corp, за производство на слънчеви продукти в завода в Бъфало. В момента във фабриката работят около 500 служители.

През миналата година компаниите започнаха да произвеждат традиционни слънчеви панели, но все още те не са монтирани на покриви. Компанията заяви, че ще постигне повече от 1 гигават клетъчна и модулна продукция в Бъфало, а може би и двойно, но не даде времеви срок за постигането на целта.

Tesla допълва, че основният й фокус е увеличаването на производството на седана Model 3. Миналата седмица компанията обяви, че ще прави по 2500 автомобила от този модел седмично до края на първото тримесечие на годината - наполовина от предварително обявеното.
Подкрепи Economic.bg