ТЕЦ „Варна“ ще струва на потребителите 250 млн. лв. годишно

Ако централата бъде присъединена и получи преференциални цени, в следващия регулаторен период цената на тока ще скочи с 16%

ТЕЦ „Варна“ ще струва на потребителите 250 млн. лв. годишно
Автор: Александра Сотирова
Включването на ТЕЦ „Варна“ към енергийната система на България ще струва на потребителите 250 млн. лв. за всеки регулаторен период. Така цената на електроенергията ще се вдигне средно с 16% през следващия ценови период. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев, който заедно със своите колеги от другите три работодателски организации – КРИБ, БСК и БТПП, се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова.

Според работодателите централата, която в края на миналата година бе купена от бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов за 50 млн. лв., е заявила готовност за производството на 2 млн. MWh електроенергия, която трябва да се изкупува от НЕК на цена 191 лв./MWh, при средна за пазара 70 лв./MWh. 

Също така работодателите обявяват „код оранжев“ за готовност за протести заради продължаващите договори с американските централи и предстоящото включване на ТЕЦ „Варна“ към системата. "При обявяването на "код червено" вече ще сме готови с датата за протеста", каза още Велев. Той определи включването на ТЕЦ-а като трета американска централа, тъй като изкупуването на енергията от него отново ще се счита за неправомерна държавна помощ.

Манолова подкрепи работодателите в позицията им като каза, че вече имаме сключени договори с американските централи, които ни ощетяват и сега може да предотвратим това да не се случи и с ТЕЦ "Варна".

Работодателите са разговаряли с омбудсмана и за договорите с американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". След срещата стана ясно че, тя ще поиска от всички отговорни институции ( Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, КЕВР и Комисия по енергетика) анализ за всички възможни сценарии, които може да се предприемат с договорите. 

"Обърнахме се в качеството си на физически лица към омбудсмана относно непазарното изземане на доходи от т.н. американски централи. Смятаме, че по линията на дългосрочно сключени договори с НЕК, всяка година тези централи изземват 486.4 млн. лева за годишен регулаторен период. Тези числа са определени от КЕВР.

Той определи договорите с централите като престъпни и небрежно сключени. Според изчисленията на работодателите, заради неизгодните договори годишно всяко българско домакинство (3.6 млн. домакинства) плаща 161 лв. 

Манолова пък обясни, че бизнесът "чука на отворена врата" и омбудсманът е готов да чуе всяко оплакване, както и да се обърне към компетентните органи. "Липсва информация какво се случва и какви действия са предприели институциите", каза тя и допълни, че ще поиска анализ на ситуацията. 

Коментари: 0