Токът се търгува за 44 лв. за мегаватчас на енергийната борса

През първия ден са сключени 24 сделки

Токът се търгува за 44 лв. за мегаватчас на енергийната борса
244 ~ 1 мин. четене

След стартирането на независимата енергийна борса у нас, средната цена за мегаватчас е 44,05 лв. В първия работен ден са сключени 24 сделки, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цените и количествата от първата реална сесия с дата за доставка 20 януари вече са публикувани на страницата на Българската независима енергийна борса. Данните сочат, че постигнатите цени са между 44.03, 44.05 и 44.07 лв./MWh, а общите търгувани количества са 4369.20 MWh. Те обаче не включват таксата за доставка, предава агенция "Фокус".

Петкова коментира, че при либерализацията се очаква поскъпване на тока и Министерството на енеркетиката, заедно със Световната банка мисли за защита на застрашените потребители. До края на април ще се определят критерии, по които да се идентифицира тази група потребители, а след това и регламент за подпомагането им.

Държавните енергийни предприятия подобряват финансовите си резултати през изтеклата година, каза още Петкова.

Предварителните отчети на дружествата показват, че Енергийният системен оператор ще увеличи печалбата си близо три пъти спрямо 2014 г., "Булгаргаз" ще излезе на печалба, а загубата на НЕК се свива с 300 млн. лв. за година до 220 млн. лв.

Петкова посочи още, че от юни насам разходите на държавните енергийни фирми са се свили с 40 млн. лв.

За сравнение, битовия ток струва между 12-13 стотинки за киловатчас, което прави средно 127-130 лв. за мегаватчас, но в тази цена влизат всички потребителски такси, а при свободната борса цената е само за електроенергия.

Подкрепи Economic.bg