Токио 2020: Първи кадри от Олимпийското селище

То разполага с 23 сгради, електрически автомобили за превоз, клиника, фитнес и търговска зона

Токио 2020: Първи кадри от Олимпийското селище 8 Снимки

Снимка: БТА

4169 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Токио 2020

Организаторите на Олимпийските игри в Токио показаха на журналисти селището, в което след месец ще бъдат настанени около 11 хиляди атлети. От снимките в галерията се вижда, че то разполага с апартаменти и търговски площи, изцяло издържани в дървена стилистика. Игрите, които бяха отложени с една година заради пандемията, трябва официално да започнат на 23 юли.

Мненията дали изобщо Олимпиадата трябва да се проведе са противоречиви. Притокът на хиляди хора от цял свят тревожи здравните власти, защото ваксинацията в страна върви с бавни темпове, а медицинската система е на ръба. Правителството обаче е амбицирано този път да проведе игрите, заради което си навлича острите критики на болници и лекарски синдикати.

Именно заради това организаторите залагат на много строги противоепидемични мерки. В спортното селище има специално пригодена болница, в която спортистите ще бъдат тествани всеки ден. Те са задължени да носят маски по всяко време, освен когато са на открито, спят или се хранят. Електрически автомобили пък ще ги превозват до различните части на селището.

Търговският район разполага с банкомат, химическо чистене, поща, банка и куриерско гише.

„Там, където можете да видите оголени крушки, ще инсталираме фенери, за да придадем на района малко повече традиционно японско усещане“, казва Йоши Огава, директор в маркетинговото бюро на Токио 2020 пред ABC.

Дървеният площад, който се основава на японската минималистична дизайнерска естетика, следва темата на Токио 2020 за използването на дървен материал при изграждането на места за олимпийски игри, включително Националния стадион.

Търговската зона на стойност 29 млн. долара е направена от 40 хил. парчета дървен материал, дарен от 63 японски общини. Всеки дървен елемент е маркиран с името на района, от който идва. След края на Олимпийските игри, материалът ще бъде демонтиран и върнат за повторна употреба в градовете.

Жилищният комплекс, разположен непосредствено до търговския площад, е построен върху рекултивирана земя и е проектиран да приюти около 12 хил. души в 23 сгради. Включва магазини, парк и училище. След олимпийските игри сградите ще бъдат преустроени в апартаменти. 

Разработването на жилищния проект струва на правителството на Токио 54 млрд. йени, в които се включват транспортните и инфраструктурните дейности.

Първоначално организаторите планираха да изхранват жителите на селото в обширни трапезарии - най-голямата с капацитет за 4500 души. Но сега идеята им да помолят спортистите да вечерят сами, да поддържат социално дистанциране и да почистват повърхностите след хранене, за да ограничат разпространението на коеонавируса.

Подкрепи Economic.bg