Топ 10 на най-богатите в технологиите

Те са само от 2 държави – САЩ и Китай

Топ 10 на най-богатите в технологиите
4307 ~ 3 мин. четене

Десетимата най-богати хора в технологичния сектор са само от две държави – САЩ и Китай. Четирима от тях не са завършили колеж. До един са мъже и управляват или са били начело на най-големите технологични компании.

Всички те са милиардери, и то много богати. Прагът за влизане в класацията е 18,2 млрд. долара, пише „Бизнесинсайдър”. Подреждането е направено заедно с компанията Wealth-X.

Вижте кои са в Топ 10:

10. Пони Ма – 18,2 млрд. долара


Ма Хуатен, наричан още Пони Ма, е 44-годишен, от Китай, основател на Tencent Holdings заедно със свои състуденти от колежа. Първият продукт на компанията е услуга за съобщения, наречена QQ, която става стандарт в последствие за месинджърите. По-късно Tencent се разраства значително, инвестирайки в различни бизнеси – от музика до студио за видео игри, като например Riot Games (автори на най-популярната игра в света "League of Legends").

9. Майкъл Дел – 18,9 млрд. долара


Той е на 51 г., от САЩ, основател на Dell. Като студент в Университета на Тексас, Остин през 1984 г. основава компания, наречена PC Ltd. — предшественикът на Dell. Скоро напуска колежа, за да прави компютри и компанията му става една от най-бързо растящите в страната. Когато дел е на 23 години, дружеството става публично и набира 30 млн. долара от борсата. От тях 18 млн. са за Дел. Днес компанията има над 100 000 служители, централата й е все още в Тексас и е втората най-голяма в щата, която не е свързана с петролната индустрия, след AT&T.

8. Стив Балмър – 25,9 млрд. долара


59-годишният американец е съосновател на Microsoft. Той напуска бизнес училището в Станфорд, за да се присъедини към Бил Гейтс като първи бизнес мениджър със заплата от 50 000 долара и дял в компанията. Става главен изпълнителен директор и работата му се отплаща добре. Той е вторият човек, който става милиардер от акциите си като служител. Днес той вече не е в Microsoft, след като се оттегли преди 3 години. През 2014 г купи баскетболния Los Angeles Clippers за 2 млрд. долара  и се е посветил на играта.

7. Джак Ма – 26,3 млрд. долара


51-годишният китаец е основател на компанията за онлайн търговия Alibaba. Компанията стана публична през 2014 г. с най-голямото предлагане на акции – на стойност 25 млрд. долара. Въпреки еднаквите фамилии, той няма роднинска връзка с намиращия се по-назад в класацията Пони Ма.

6. Сергей Брин – 36,2 млрд. долара


Той е на 42 години, съосновател на Google. Заедно с Лари Пейдж (следващ в класацията) основават компанията през 1998 г., а се запознават в Станфорд през 1995 г. Днес Брин оглавява компанията-майка Alphabet и проекти като осигуряването на WiFi в труднодостъпни райони с балони.

5. Лари Пейдж – 37,8 млрд. долара


И другият съосновател на Google е на 42 г., но е малко по-богатият в дуото. Той е главен изпълнителен директор на Alphabet и отговаря за „сърцевината на търсачката” – алгоритъма за търсене.  Ръководи и придобиването на Android. 30-годишен става милиардер.

4. Лари Елисън – 46,1 млрд. долара


Американецът е на 71 г. и наскоро се оттегли от основаната от него Oracle Corp., една от най-големите софтуерни компании в света. Тя е на второ място след Microsoft по употреба на продуктите й. В един момент Елисън е бил най-високоплатеният главен изпълнителен директор в света, притежава остров на Хаваите (остров Ланаи), женил се е и се е развеждал 4 пъти.

3. Марк Зукърбърг – 46,2 млрд. долара


Основателят на Facebook е на 31 и е най-младият в това подреждане. Ако сте гледали филма „Социална мрежа”, вероятно знаете неговата история – създава Facebook като колежанин в Харвард и напуска училище. Със съпругата му Присила Ченг наскоро се сдобиха с дете, но са решили да дарят 99% от състоянието си за различни благотворителни каузи.

2. Джеф Безос – 51,2 млрд. долара


Основателят на Amazon.com е на 51 години и както всеки знае, става милиардер, предлагайки услуга за онлайн продажби. Първо на книги, после и на всичко останало. Притежава вестник (the Washington Post) и компания за космически полети (Blue Origin). Планира да революционизира доставките, използвайки дрони.

1. Бил Гейтс – 89,4 млрд. долара


60-годишният основател на Microsoft се оттегли от компанията преди няколко години, но неизменно оглавява списъка на най-богатите хора не само в технологиите, а изобщо. Той е най-богатият човек в света 17 години в последните 20 г. Става милиардер на 30 г., когато Microsoft става публична. В последните години със съпругата му Мелинда Гейтс са се посветили на благотворителни проекти. 

Подкрепи Economic.bg