Топ 10 на най-известните стени в света

Стени се строят от древността – за да разделят територии, да маркират граници или да предпазват хората

Топ 10 на най-известните стени в света
Мемориали, крепостни, или произведения на изкуството - каквато и да е тяхната роля, те винаги изпъкват на фона на останалите постройки. Вижте някои от най-известните стени в света.

10. Крепостната стена на Стон

Намира се в източната част на Хърватия. Стената е завършена през 15-ти век, има 40 кули и 5 крепости. Целта и е била да предпазва Дубровник. Стената е втората по големина в Европа, а единствената по-голяма от нея е стената между Англия и Шотландия. 

9. Мемориал на ветераните от Виетнам

Намира се във Вашингтон, САЩ. Главната част на стената е направена от две големи черни гранитни плочи. Имената гравирани върху стената са 58,256.

8. Стената на Троя

Стената се намира в днешна северозападна Турция. Увековечена е в „Илиада” на Омир. Руините около Троя датират от около средата на 13-ти век пр.Хр. Части от известната стена се виждат и днес. Постройката е известна туристическа дестинация, която привлича хиляди посетители всяка година.

7. Адрианов вал

Тази стена е построена от римляни, за да предпазва Британия от шотландките племена. Дълга е 117км. Конструкцията е започната през 122 година, а шест години след това голяма част от нея е завършена.

6. Берлинската стена

Строежът започва през 1961 година. Целта е била да разделя Берлин на източен и западен, като на жителите на източната част, контролирана от Съветския съюз, е било забранено да минават в западната. Стената е съборена през 1989 година.

5. Велика стена на Зимбабве

Построена е от коренното население (Банту), като строежът започва през 11 век и е завършен 300 години по-късно. Смята се, че близо 18,000 човека са живели в загражденията на Великата стена на Зимбабве.

4. Саксауаман в Перу

Стената е заграждала селищен комплекс на инки. Голяма част от стени на градовете на инките са във формата на пума – животното е символ на инките. Коремът на пумата е главният площад, река оформя гръбнака, а хълм е главата.

3. Вавилонска стена

Тази невероятна конструкция има красиви барелефи на животни. Ако не можете да отидете да видите самата стена, можете да посетите Пергамския музей в Берлин, където се намира макет на Вавилонската стена, а част от него е построена от самия материал на стената.

2. Стена на плача

Намира се в Йерусалим и датира от времето на Втория храм.

1. Великата китайска стена

Стената е дълга близо 9000км. Състоянието на канструкцията на някой места е отлично, на други тя е почти разрушена. Части от стената, които са център на туристически дестинации, са много добре поддържани.
Коментари: 0