Toyota строи „град на бъдещето“ в Япония

Той ще бъде захранван от водородни клетки

Toyota строи „град на бъдещето“ в Япония

Снимка: Pixabay

1676 ~ 1 мин. четене

Toyota Motor Corp заяви, че планира да построи прототип на „град на бъдещето“ в подножието на планината Фуджи, захранван от водородни горивни клетки и функциониращ като лаборатория за автономни автомобили, „умни домове“, изкуствен интелект и други технологии.

На технологичното изложение на CES в Лас Вегас Toyota представи смелия план за т.нар. Woven City, правейки референция към произхода си като производител на станове.

"Трудно е да научиш нещо за интелигентен град, ако само изграждаш интелигентен блок", заяви Джеймс Куфнър, главен изпълнителен директор на Toyota Research Institute-Advanced Development, пред Reuters.

Идеята, обсъждана в продължение на една година, е насочена към създаване на по-безопасни, по-чисти, по-забавни градове и уроци за учене, които биха могли да се прилагат по целия свят, добави той.

Градът ще има полиция, пожарни и линейки, училища и може да бъде дом на смесица от служители на Toyota, пенсионери и други, каза Куфнър.

Разработката, която ще бъде построена на мястото на автомобилна фабрика, която се планира да бъде затворена до края на 2020 г., ще започне с 2000 жители през следващите години, а също така ще служи като дом за изследователи.

Toyota не разкри разходите за проекта, чието строителство е планирано да започне през следващата година, но ръководителите заявиха, че е направено широко проучване и е отделен бюджет.

Toyota Housing, фирмено звено, е продало повече от 100 000 домове в Япония за 37 години.

Toyota заяви, че е възложила на датското архитектурно студио Bjarke Ingels да проектира града. Фирмата проектира сградата на Световния търговски център в Ню Йорк и офисите на технологичния гигант Google в Силициевата долина и в Лондон.

Toyota заяви, че е отворена за партньорства с други компании, които искат да използват проекта като тестова площадка за технологии.

Коментари: 0