Традиции в храненето при различните култури

Платформата за онлайн поръчки на храна foodpanda представя няколко културни обичаи, които трябва да имате предвид когато пътувате

Традиции в храненето при различните култури
Различните културни обичаи и значенията на определени поведения може да предизвикат сериозни недоразумения, в случай, че не сте подготвени. Международната платформа за онлайн поръчки на храна foodpanda представя няколко културни обичаи, които ще ви помогнат да избегнете неприятни моменти, когато пътувате и се сблъсквате с различния начин на живот на хората по света.

Един от най-честите подаръци, предлагани при покана в къщата на някого са цветя, но видът, или броят им може да доведе до някой страшни капани. Например в Германия, никога не подарявайте карамфили, те символизират смърт. 

В България не носете жълти цветя. Те са символ на омраза. Ако сте поканени на гости в Мексико не носете подаръци, защото това се приема като подкуп. Заложете на бутилка вино. 

Когато става дума за прибори, всеки има свой собствен стил, но има огромни различия за това как да ги използвате: С лява ръка, с дясна или и с двете, или без ръце. В Чили се хранете без прибори и не правете излишни жестове с ръцете, защото това се приема за проява на лоши маниери. Там, никога не си позволявайте да удряте дланта си с юмрук, защото е обиден жест. 

Хората в Етиопия се хранят от общи чинии и използват само дясната си ръка. Във Франция, не си позволявайте да режете салатата си. Това се приема като обида към главния готвач. Ако ви се наложи да отидете на гости в Русия, не протягайте ръка за поздрав. Когато влезете, домакинът ще ви посрещне с 3 броя целувки. В Индия и Средния Изток използват лявата си ръка само за къпане. 

Когато става въпрос за маниери, имайте предвид, че нещо, което е учтиво в Чили, се приема като табу в Мексико. Ако се намирате в Афганистан и хляб падне на земята, ще се наложи да го вдигнете и целунете в знак на уважение. 

В Португалия не търсете допълнително сол и пипер, защото по този начин оспорвате кулинарните способности на готвача. 

В Танзания е прието да се хранят на земята, но внимавайте с позата, която заемате. Не трябва да се виждат стъпалата на краката ви. 

В Италия не поръсвайте морска храна с Пармезан. Счита се за голям грях и ако ви видят ще понесете остра критика. 

Това са само част от необичайните обичаи, свързани с храненето и маниерите в целия луд свят.
Коментари: 0