Тракийската низина – втората най-добра винена дестинация в света

До Пловдив се правят вина от три уникални за страната ни сортове

Тракийската низина – втората най-добра винена дестинация в света
5668 ~ 2 мин. четене

Тракийската низина вече официално е една от водещите десет дестинации за световен винен туризъм. Международният интерес към вината от региона расте от години, а редица световни винени списания не пестят страници, за да възхваляват качествата им. Лозовите масиви там са разположени върху кафяви горски и канелени горски почви, богати са на карбонати, които допринасят за развитието на атрактивни аромати в гроздето, в последствие и във виното. 

В България единствено в региона около град Пловдив има насаждения от някои изключително екзотични на световната винен карта сортове, като Дорнфелдер и Регент, както и прочутата за пенливи вина Глера (Просеко). 

Вино от сорта Регент виза в състава на един вече познат и оценен от родните енолози бленд. Тази година се очаква с доста голям интерес от експертите в сектора и неговото официално самостоятелно представяне в нова марка, върху която се работи от години. 

Дорнфелдер също е сорт, който заслужава особено внимание и има атрактивна история. Той е от сравнително новите сортове на световната винена карта, защото се появява в Германия през 1956 година благодарение на изключително упорития труд на един немски лозар. Едва през 2007 година поставя и България сред малкото страни, в които може да зрее качествено. Именно тогава екип от родни винени експериментатори, специализирали в Нова Зеландия и Австралия, посяват първите насаждения на Дорнфелдер. 

След първата кампания енолозите на местната изба в град Съединение откриват, че този сорт дава изключително високи качествени и вкусови показатели, именно благодарение на спецификите на почвата и климата на Тракийската низина. Винарите започват да развиват своите експериментални насаждения и днес те са разположени на над 300 дка. 

Вкусът на Дорнфелдер трупа бързо популярност сред ценители и познавачи, особено след 2013 година, когато на пазара той излиза и под бутикова марка. Това уникално вино вече е добре познато на винените експерти в България и по света. За него се подбира само най-високо качество грозде, което се бутилира в до 10 000 бутилки. 


Дорнфелдерът е изключително атрактивен за сомелиерите и дори любителите на вина поради по-ниското си съдържание на киселини и високата екстрактност. Друг плюс е ранното му узряване и по-високото му захарно съдържание. 

Подкрепи Economic.bg