Тръмп е решил да не ограничава китайските инвестиции в САЩ

Ще се засилят правомощията на специализираната комисия, която проверява отделни сделки за проблеми

Тръмп е решил да не ограничава китайските инвестиции в САЩ

Снимка: БТА

Администрацията на Доналд Тръмп реши да не налага строги ограничения върху китайските инвестиции в САЩ. Вместо това Белият дом ще разчита на Конгреса да засили правомощията на сега съществуващата междуведомствена комисия, която оценява отделни корпоративни сделки за рискове, свързани с националната сигурността, съобщава CNN, позовавайки се на висши служители в администрацията.

Решението представлява по-умерен подход от първоначално очаквания. Според експертни президентът се опитва да балансира между желанието си да се справи с „несправедливите“ китайски търговски практики, без обаче да навреди на икономическия растеж в САЩ.

Технологичните акции се понижиха рязко по-рано тази седмица, когато американските медии съобщиха, че Тръмп ще въведе по-строги ограничения за китайските инвестиции.

Съединените щати отдавна обвиняват Китай в кражба на търговски тайни. През март Тръмп насочи министъра на финансите Стивън Манчин да мисли в посока ограничения, които биха се отразили на китайските инвестиции „в индустрии или технологии, считани за важни за Съединените щати“.

През май Белият дом даде знак, че ще приеме такива ограничения при китайските инвестиции в „индустриално значими технологии“. Тръмп обяви, че спецификата на плана му ще бъде официално обявена до 30 юни, което е тази събота.

Медиите съобщиха по-рано тази седмица, че администрацията обмисля правило, което да забрани на фирми с поне 25% китайска собственост да купуват американски компании, които се занимават с технологии, които Белият дом счита за важни.

Тези репортажи предизвикаха разпродажби на технологичните акции. След като новината за решението на Белия дом се появи днес, книжата възстановиха част от загубите.

Конгресът работи по законодателство, което ще укрепи Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ – междуведомствен орган, председателстван от Министерството на финансите.
Коментари: 0