Тръмп и партията му все повече се раздалечават

Преди разпускането на Конгреса за лятна ваканция представител на Републиканската партия призна, че се чувства като лидер на европейска коалиция

Тръмп и партията му все повече се раздалечават

Американският президент Доналд Тръмп и Републиканската партия, която го издигна на изборите миналата година, все по-често се хващат за гърлата. Това се случва в момент, когато законодателите се прибират за почивка в областите, които представляват, пише Wasington Examiner.

Тръмп понякога заплашва републиканците в Конгреса все едно са опозиционна партия, критикувайки ги чрез социалната мрежа Twitter и порицавайки ги при обществени изяви. Републиканската партия започна да прави същото – игнорира президента сякаш неговите „туитове” не съществуват и го мъмри по ключови елементи от неговите приоритети по външната и вътрешна политика. Тяхното партньорство почти напомня парламентарния стил на управляваща коалиция, отколкото единния, еднопартиен контрол, който двете страни си представяха в деня на президентските избори през 2016 г.

Джон Корнин, сенатор от щата Тексас и председател на Сената, призна, че понякога се чувства като лидер на европейска управляваща коалиция, отколкото на мажоритарна партия. „Нашата конференция не се усеща като коалиция”, коментира той преди разпускането на Конгреса за лятна почивка. „Имате идеологически спектър, имате регионални различия, имате просто различия на темперамента и личността и да се опитвате да съберете 51 гласа, когато имате 52-ма членове – това е трудно”, добави той.

Коментари: 0