Тръмп освободи Европа от митата за стомана и алуминий до 1 юни

Същото важи за Канада и Мексико

Тръмп освободи Европа от митата за стомана и алуминий до 1 юни
784 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1 юни временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

На 8 март Тръмп въведе мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Но в края на март, той временно освободи от митата ЕС. Временното освобождаване трябваше да приключи в полунощ на 30 април срещу 1 май.

Европа е изнесла в САЩ през миналата година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Канада и Мексико също се ползват от временното изключение до 1 юни. Президентът на САЩ обвърза окончателно изключение на тези две страни от митата с предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Принципно споразумение за освобождаване от митата е постигнато и с Аржентина, Австралия и Бразилия. То ще бъде финализирано през идните 30 дни.
САЩ освен това са финализирали и споразумение за вноса стомана със Южна Корея след разговори по ревизирано търговско споразумение.

В същото време два дни по-рано еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с „тройна реакция“ ако Вашингтон въведе митата за стомана и алуминий в Европа. Под тройна реакция ЕК има предвид: сезиране на Световната търговска организация, мерки в подкрепа на европейските производители и налагане на мита на различни американски стоки.

Коментари: 0