Тръмп при Елизабет II на първо държавно посещение във Великобритания

Американският президент ще има среща и с Тереза Мей

Тръмп при Елизабет II на първо държавно посещение във Великобритания

Кралица Елизабет и Доналд Тъмп на 13 юли 2018 г.

Снимка: БТА

720 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи тридневно държавно посещение в Обединеното кралство на 3-5 юни. Бъкингамският дворец обяви днес, че той е приел покана на кралица Елизабет II да посети Великобртания, като ще бъде придружен от първата дама Мелания Тръмп.

Повече подробности за програмата на високото държавно посещение ще бъдат обявени своевременно, се казва в изявлението на Двореца.

По време на посещението американският президент ще проведе и разговори с британския премиер Тереза Мей.

Държавните посещения във Великобритания са, когато чуждестранните лидери са поканени да посетят кралицата. Те получават церемониално посрещане от монарха и други членове на кралското семейство и обикновено присъстват и на държавен прием в Бъкингамския дворец.

Тръмп не е правил официално държавно посещение в Обединеното кралство по време на президентството си, но през юли миналата година беше поканен да пие следобеден чай с кралицата в замъка Уиндзор.

Кралицата преди това е била домакин на две държавни посещения от американски президенти. Бившият президент Джордж Буш и съпругата му направиха държавно посещение във Великобритания през 2003 г., а Барак и Мишел Обама станаха втората президентска двойка, на която кралицата е домакинствала - през 2011 г.

Няколко други американски президенти са посещавали кралицата по време на нейното управление, включително президента Джон Ф. Кенеди през 1961 г. и президента Бил Клинтън през 1995 г. Кралицата и нейният съпруг - херцога на Единбург, са били на четири държавни посещения в САЩ.
Коментари: 0