Тръмп приема японския премиер дни преди срещата си с Ким Чен-ун

Очаква се Шиндзо Абе да напомни на американския президент да не предава японските интереси при срещата със севернокорейски лидер

Тръмп приема японския премиер дни преди срещата си с Ким Чен-ун

Шиндзо Абе преди заминаването му за САЩ

Снимка: БТА

Японският премиер Шиндзо Абе отива в САЩ да разговаря с американския президент Доналд Тръмп дни преди срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Дипломацията в последния момент от страна на Абе идва точно пет дни преди срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея на 12 юни в Сингапур.

Очаква се японският премиер днес да обърне внимание на американския държавен глава върху опасенията на Япония относно сигурността в региона на Корейския полуостров и дори цяла Азия. Докато Абе разговаря с Тръмп, сингапурският външен министър Вивиън Балакришнан пък отива в Северна Корея да се срещне с тамошния си колега Ри Йонг-Хоу.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ, Абе провежда редовни срещи с него. Щом се разбра, че Тръмп възнамерява да срещне с Ким Чен-ун, японският премиер нямаше търпение да му опише накратко притесненията в Токио. Опасенията там са главно, че Вашингтон може да сключи споразумение с Пхенян, което да е в разрез с японските интереси.

Преди заминаването си за Вашингтон Абе каза, че ще се срещне с Тръмп, „за да се координират за напредък по въпроса за ядрените оръжия, ракетите и – най-важното – въпросът за отвлечените от Северна Корея японски граждани”. През 70-те и 80-те години Северна Корея е отвлякла десетки японски граждани, които да научат севернокорейските шпиони да на японските език и обичаи. Северна Корея е признала за 13 такива отвличания, но се смята, че реалният брой е много по-голям.
Коментари: 0